BiH
63

Pandurević: Hajde da smanjimo plaće, pa da vidimo ko će se drznuti tužiti državu

Piše: E. Gorinjac
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta BiH raspravlja o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajući Doma i zastupnik SNSD-a Milorad Živković.

Na brojnim protestima u našoj zemlji građani su tražili smanjenje plaća nosiocima funkcija u izvršnoj vlasti, kao i parlamentarcima, te brojnim drugim funkcionerima na svim nivoima vlasti. Ovaj Prijedlog je već naišao ranije na kritike s obzirom da reguliše primanja budućeg saziva Parlamenta BiH te buduće vlasti nakon izbora. Dakle, aktuelnim funkcionerima ukoliko bi prošlo ovakvo rješenje plaće ne bi bile smanjene, što stoji i u Živkovićevom prijedlogu.

"Naknada za lica na funkciji u institucijama BiH ne mogu se umanjiti za vrijeme trajanja mandata nosilaca funkcije", stoji u Prijedlogu. U SNSD-u su ranije istakli da nisu predložili izmjene postojećeg Zakona o platama i naknadama, jer smanjenje plata po tom Zakonu nije moguće zbog ustavne odredbe kojom je precizirano da se plata izabranim funkcionerima ne mogu smanjivati u toku mandata. Zastupnički dom je ranije usvojilo prijedlog da se taj amandman briše iz Ustava BiH, ali to nije usvojeno u Domu naroda, pa neki to koriste da ne bi sada smanjili plaće upravo sebi.

Članovima Predsjedništva najveća plaća

Prema Živkovićevom prijedlogu, najvišu plaću u državi bi imali članovi Predsjedništva BiH, a koeficijent za njihovu plaću bi bio 3,3, potom članovima kolegija oba doma koeficijent bi bio 3,2, kao i predsjedavajućem Vijeća ministara i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara, koficijent 3,1 bi bio zastupnicima i delegatima, a 3.0 ministrima i zmjenicima ministara.

Šefik Džaferović, zastupnik SDA-a, je tokom rasprave kazao da ta stranka, što su i sami tražili, podržava smanjenje plaća, ali da nije uredu da sadašnji saziv Parlamenta BiH i sadašnja vlast generalno ne smanji sebi plaće.

"Pitanje plaća, posebno najviših zvaničnika je tema unazad nekoliko godina i opterećuje rad ovog Parlamenta. Nekoliko puta smo govorili ovdje o smanjenju plaća i nismo u tome uspjeli. Sada imamo proteste građana. Ovome moramo ozbiljno pristupiti. Ja i SDA ćemo ovaj prijedlog podržati u prvom čoitanju, ali ćemo kasnije imati amandmane", kazao je Džaferović.

U SDA, kako je Džaferović dodao, smatraju da nije uredu da ovaj saziv Parlamenta uređuje način na koji će budući saziv Parlamenta donijeti zakon o plaćama.

"Ako je problem u toj ustavnoj odredbi da se plaća ne može smanjivati nekome u toku trajanja funkcije, onda neka se izvrši pritisak na Dom naroda da to mijenja i da se smanjenje plaća odnosi i na ovaj saziv. Ta odredba se previše široko tumači. Ovdje se ne radi o smanjenju plaća zvaničnicima, nego o mjerama štednje u cijeloj BiH. Također, ovdje treba staviti objektivne koeficijente i to primjenjivati. Najviša plaća treba biti članovima Predsjedništva i ona ne treba biti veća od pet prosječnih plaća u državi. Ne možemo uređivati plaće nižim nivoima vlasti, ali možemo poslati poruku da trebaju smanjiti svoje plaće", dodao je Džaferović.

Na osnovu ovog prijedloga plaća člana Predsjedništva BiH sa sadašnjih 4.750 bila bi smanjena na 2.750 KM, dok bi poslanici i delegati, umjesto nepune 4.000 KM primali platu od 2.600 KM.

Iz SDP-a su također najavili da će podržati Prijedlog u prvom čitanju i da će imati amandmane. Zastupnica te stranke Nermina Zaimović-Uzunović je pozvala da se zastupnici sami odreknu dijela svojih primanja.

"Mislim da se ovim zakonom počinje kreirati jedna nova javna politika i ovo nije nikakav lični stav prema ljudima koji će doći poslije izbora. Ovo je novi stav prema političkom biznisu. Mi u SDP-u želimo ukazati koliko imamo želju da se javna potrošnja u institucijama BiH racionalizira. Sada se 664 miliona maraka iz budžeta izdvaja za plaće, automobile i slično. Kao član Komisije za budžet i finansije sam bio suzdržan u vezi sa ovim zakonom, ali mi ćemo ga podržati i amandmanski djelovati", kazao je Anto Domazet, zastupnik SDP-a.

Zastupnik Beriz Belkić je kazao da ovaj saziv sebi može smanjiti primanja i ostvariti uštede tako što će se ukinuti paušali, odnosno naknade za rad u komisijama i druge pogodnosti u kojima nosioci vlasti uživaju.

"Ja se nadam da će se ovaj zakon odnositi i na mene", kazao je Mladen Ivanković-Lijanović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak, aludirajući time da se nada ponovnoj funkciji u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti nakon narednih izbora.

Zvonko Jurišić, zastupnik HSP-a je također kazao da se uštede mogu napraviti ukidanjem i odricanjem brojnih privilegija i naknada.

Otkloniti ustavnu prepreku za smanjenje plaće

"Evo odrecite se vi gospodine Živkovići i dvojica vaših zamjenika (Denis Bećirović i Božo Ljubić) naknade za plaćanje telefona, odlaska kući službenim automobilom i imat ćete uštede", kazao je između ostalog Jurišić.

Emir Kabil (SBB) je podsjetio da se od 2005. godine nije otklonila ta ustavna prepreka za smanjenje plaća te da je to osnovno što se treba napraviti.

Zastupnik DNS-a Petar Kunić je kazao da je ovo dobar Prijedlog, ali da mora biti kompletan da bi bio prihvatljiv.

"Sramno je da u izvršnoj vlasti pojedinci imaju po 11 ili 12 hiljada maraka plaću. Sramno je da izvršna vlast ima 1.000 KM mjesečno za telefon, sramno je da se imaju takvi luksuzni automobili, to nema u SAD-u. U Sloveniji samo premijer ima automobil oiznad 3.000 kubika, ostali ne. Ako se ide sa ovim, onda se mora ići ozbiljno i sistematski, a ne parcijalno i pri tome pravno problematično", kazao je Kunić.

Međutim, čini se kako je i sama današnja rasprava pomalo u predizbornom tonu kada se traži smanjenje plaća, jer pitanje je može li se realno očekivati da Dom naroda usvoji izmjenu ustavne odredbe koja sprečava smanjenje plaće.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a je kazala da se treba otkloniti ustavna prepreka za smanjenje plaća.

"Zašto se amandman koji sprečava smanjnje plaća ne izvuče iz fioke. Evo sutra Dom naroda može održati sjednicu i to usvojiti. Drugo, i bez usvajanja tog amandmana već su se smanjivale plaće. Ne želim vjerovati da bi neko od 42 zastupnika ili neko od delegata u Domu narodo ili ministara bio sposoban tužiti BiH i tražiti da mu se isplati ta smanjena razlika. Hajde da ga vidimo ko je taj, ako promijenimo Zakon o plaćama i naknadama i smanjimo koeficijente. Hajde da vidimo ko će imati obraza podnijeti tužbu i reći da mu je neustavno smanjena plaća. Sve ostalo je pusta demagogija", reagirala je Pandurević nakon što su neki spomenuli da bi u slučaju samnjenja plaća moglo doći do tužbi.

Rasprava je još uvijek u toku.