BiH
0

Pandurević: BiH se efikasno bori protiv trgovine ljudima!

SRNA
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je danas u Sarajevu da se BiH, na planu borbe protiv trgovine ljudima, veoma uspješno nosi sa standardima EU.

''Vrlo je prijatno iznenađenje kada na listi američkog State Departmenta vidite da je BiH u rangu 32 države u svijetu koje se vrlo efikasno suočavaju sa ovim problemom'', izjavila je Pandurevićeva novinarima uoči današnje konferencije, koja je organizovana povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Ona je podsjetila da su juče usvojene nove evropske direktive i da pred BiH sada stoji obaveza pooštrenja svog krivičnog zakonodavstva u ovoj oblasti.

''Neophodno je, takođe, da entiteti izvrše amandmanske promjene svojih krivičnih zakona kako bi uveli krivično djelo trgovine ljudima. U svakom slučaju, ovo je solidan primjer profesionalizma i koordinacije između svih policijskih agencija u BiH koje se bave borbom protiv trgovine ljudima'', konstatovala je Pandurevićeva.

I ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović saglasan je sa konstatacijom da je BiH na planu borbe protiv trgovine ljudima napravljen veliki napredak.

''U ovom procesu BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti, ima ulogu koordinatora, s posebnim akcentom na sufinansiranje jedne sigurne kuće sa 200.000 KM godišnje'', rekao je Ahmetović.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samir Rizvo potvrdio je činjenicu da je BiH napredovala u ovom složenom procesu, pri čemu je masovna trgovina ljudima koordinisanom akcijom svih nadležnih subjekata u BiH svedena u razumne okvire.
Prema njegovim riječima, smanjena je trgovina stranim državljanima, a sada se problemi najviše odnose na domaće žrtve koje se zloupotrebljavaju u seksualnoj industriji.

''Poseban problem predstavlja zloupotreba maloljetnika, njihovo prisilno prosjačenje'', apostrofirao je Rizvo.

On je konstatovao da je BiH zemlja porijekla, tranzita i odredišta trgovine ljudima.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon naglasio je da je za SAD borba protiv trgovine ljudima jedan od visokih prioriteta širom svijeta, a BiH na tom planu posljednjih godina bilježi evidentan napredak.

''Međutim, ostalo je još da se radi na tome, a ova konferencija upravo skreće pažnju na to da je neophodno izvršiti harmonizaciju proisa posebno kada je riječ o zaštiti žrtava'', poručio je Moonn.