BiH
107

Paljenje Vijećnice treći najveći barbarski čin u historiji čovječanstva

NAP
Paljenje sarajevske Vijećnice tokom agresije na BiH je treći najgori barbarski čin u historiji čovječanstva, tvrdi se u podacima internet stranice Global Data Vault.

Naime, ova internet stranica je izradila grafički prikaz uništavanja podataka, odnosno, knjiga, dokumenata i arhiva, kroz historiju čovječanstva. Događaje su poredali prema dostupnim podacima o količini uništenih informacija.

Barbarskim činom paljenja Vijećnice, uništeno je i nepovratno izgubljeno više od 1,5 miliona knjiga i dokumenata. Na prvom mjestu po broju uništenih knjiga su biblioteke u Poljskoj koje su uništene u period nadiranja nacista od 1939. do 1945. godine.

U bombardovanjima je, kako se navodi, uništeno više od 16 miliona knjiga. Drugi najveći čin uništavanja informacija i znanja je također nacističko spaljivanje knjiga u njemačkim bibliotekama gdje je zauvijek uništeno više od 10.000.000 tomova.

Prema grafici koju objavljujemo velika razaranja su tokom historije pretpjele i Aleksandrijska kraljevska biblioteka u kojoj je uništeno 500.000 svitaka. Tu se našla i Nacionalna biblioteka Srbije sa 508.702 tomova, Iračka i Abkhazijska nacionalna biblioteka sa nešto manje od pola miliona uništenih primjeraka.

Nekoliko desetina hiljada uništeno je u Biblioteci religijskih knjiga Maya. Na grafici među velikim barbarskim činovima zabilježen je još jedan iz proteklog rata, a to je paljenje Orijentalnog Instituta u Sarajevu pri čemu je uništeno najmanje 17.000 knjiga.

Vijećnica je tek nedavno obnovljena, dok Orijentalni institut još uvijek nije.