BiH
0

Palija: Tužilaštvo završilo dokazni postupak

BIRN Justice Report
Zatraživši da Sudsko vijeće prihvati utvrđene činjenice iz Haškog tribunala, Tužilaštvo BiH završilo dokazni postupak na suđenju Jadranku Paliji za zločin počinjen na području Sanskog Mosta.

Predstavljanjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je završilo dokazni postupak na suđenju Jadranku Paliji kojeg terete za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Sanskog Mosta. Izvođenje dokaza Odbrane trebalo bi početi 10. oktobra.

Paliju Tužilaštvo BiH tereti da je kao pripadnik VI Krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovao od maja 1992. do kraja rata 1995. godine u zastrašivanju i premlaćivanju Bošnjaka i Hrvata, njihovom hapšenju i odvođenju u logore, te ubistvima kao i silovanju dvije žene.

Prema optužnici 31. maja 1992. godine, Palija je zajedno sa drugim pripadnicima VRS učestvovao u napadu na zaselak Begići u općini Sanski Most kada su mještani zatočeni i odvedeni pred jednu kuću u selu. Tu su razdvojeni muškarci od žena, te odvedeni na Vrhpoljski most odakle su natjerani da skaču u vodu dok su vojnici na njih pucali. Tom prilikom je ubijeno 28 osoba.

Tužilaštvo je predložilo Sudskom vijeću da prihvati kao utvrđene činjenice iz presude izrečenih u Haagu Radoslavu Brđaninu, kojom je osuđen na 30 godina zatvora zbog zločina u Bosanskoj Krajini.

U presudi se navodi da je u Bosanskoj Krajini "postojao široki i sistematički napad VRS, teritorijalne odbrane, pripadnika policije i paravojnih formacija na civilno Bošnjačko i Hrvatsko stanovništvo".

Tužilac Milorad Barašin je tražio da se kao utvrđene činjenice iz ove presude prihvati i da je stanovništvo odvođeno u logore, ubijano, dok je njihova imovina opljačkana. Veza između optuženog i tih činjenica, smatra tužilac, je njegova pripadnost VI Krajiškoj brigadi VRS.

Odbrana se usprotivila prihvatanju već utvrđenih činjenica na drugom suđenju, smatrajući da se time "povrijeđuje pravo optuženog na pravično suđenje".

"Ukoliko Sud prihvati sve činjenice, znači da su one dokazane van razumne sumnje, a optuženom se ne pruža mogućnost da ih pobija", kazao je Ranko Dakić, advokat optuženog.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Odbrana je najavila da će saslušati 11 svjedoka i uvesti 12 materijalnih dokaza, za što im je potrebno šest radnih dana.