BiH
0

Palija: Alibi za optuženog

BIRN Justice Report
Suđenje Jadranku Paliji nastavljeno je ispitivanjem svjedoka Odbrane. Svjedok Odbrane govorio je o Jadranku Paliji i akcijama na području Sanskog Mosta u kojima je tokom rata učestvovala 1. četa Prvog bataljona Šeste krajiške brigade.

Tužilaštvo tereti Paliju da je kao pripadnik Šeste krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od maja 1992. do kraja rata 1995. učestvovao u zastrašivanju i premlaćivanju Bošnjaka i Hrvata, hapšenju i odvođenju u logore, te ubistvima kao i silovanjima žena.

Svjedok Ranko Kolar, komandant 1. čete Prvog bataljona Šeste krajiške brigade, govorio je o njihovom kretanju od jeseni 1991. godine.

Prema njegovom iskazu, od 1. aprila 1992. brigada se nalazila na području Sanskog Mosta, gdje se u to vrijeme “primjećivala nacionalna netrpeljivost”, dok su krajem maja “počeli oružani sukobi”. Kolar je 24. maja otišao kući u Prijedor na dva dana, ali se zbog “početka oružanih dejstava” vratio tek 30. maja.

Prema njegovim riječima, jedinica je tada bila u selu Krkojevci, udaljenom oko 2,5 kilometara od Sanskog Mosta, u stanju borbene gotovosti, gdje je i ostala do 2. juna 1992.

Prema izjavi ovog svjedoka, Jadranko Palija je bio njegov kurir i sve vrijeme je bio sa 1. četom.

Prema optužnici, Palija je 31. maja 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima, učestvovao u napadu na selo Kljevci. Nakon napada, žene i djeca su, navodno, odvojeni od muškaraca, koji su potom odvedeni preko njiva zvanih “vinogradine”. Prema navodima optužnice, ovom prilikom optuženi je ubio pet muškaraca. Naknadno, optuženi je sa drugim vojnicima učestvovao u ubijanju 14 zatvorenika na način da su im naredili da se skinu i skaču sa Vrhpoljskog mosta te, dok su padali u vodu, na njih pucali.

“Nije moguće da je bio na dva mjesta u isto vrijeme”, rekao je Kolar. Potvrdio je da zna da su se od 31. maja do 2. juna odvijale borbe prema naseljima Vrhpolje i Hrustovo, ali je negirao da je četa kojom je komandovao bila na tim mjestima 31. maja.

Prva četa se na području sela Kljevci sukobila sa “oružanim formacijama muslimanske vojske” 2. juna 1992. godine, na putu prema Korjenovu, opština Ključ. Kolar je izjavio da nije čuo šta se na Vrhpoljskom mostu i u Begićima, zaseoku sela Kljevci, desilo 31. maja.

Rajko Mastikoza, nekadašnji zamjenik Ranka Kolara, govorio je o istim događajima. Ponovio je da je 1. četa bila 31. maja u selu Krkojevci, u stanju borbene gotovosti. Palija je uvijek bio u komandi čete, a kad bi otišao na zadatak, vraćao bi se za 15-ak minuta, rekao je Mastikoza. Za događaj na Vrhpoljskom mostu Mastikoza je čuo “tek prije godinu ili dvije”, izjavio je.

Prema njegovom iskazu, od polovine 1993. godine Palija je bio vojni policajac.

Suđenje se nastavlja 9. novembra 2007. godine.