BiH
0

Palestinski otmičari traže oslobađanje 1.000 zatvorenika

FENA
Tri palestinske ekstremističke organizacije koje su prije sedam dana otele izraelskog vojnika Gilada Shalita danas su zatražile da Izrael pusti 1.000 arapskih zatvorenika i okonča ofanzivu u pojasu Gaze.

Izrael je zvanično odbio zahtjeve militanata, ponovivši da se neće pogađati oko oslobađanja vojnika.

"Izraelski premijer Ehud Olmert ponovio je da neće biti dogovora, da će Shalit biti oslobođen ili ćemo ga mi osloboditi," rekao je portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Mark Regev odgovarajući na nove zahtjeve.

Izraelska strana je još ranije isključila mogućnost bilo kakvih kompromisa i pregovora s "teroristima" i s Hamasom, i da nema namjeru puštati zatvorenike, u zamjenu za vojnika. Ipak se u međuvremenu iza scene nastavljaju napori egipatskih posrednika da se kriza razriješi.

Još početkom sedmice otmičari su zatražili da Izrael pusti sve Palestince i maloljetnike iz zatočeništva, za informaciju o vojniku, a jutros su tome dodali još hiljadu "palestinskih, arapskih i muslimanskih" zatvorenika.

U međuvremenu su izraelski avioni četvrtu noć zaredom napali ciljeve u pojasu Gaze. Izraelska vojska je rekla da su ciljana mjesta za " obuku terorista" na jugu i centralnom dijelu pojasa i zgrada u gradu Gazi, koju koriste aktivisti Hamasa. Povrijeđenih nije bilo, ali je u zgradama izbio požar.

Izraelska vojska ušla je na jug pojas Gaze rano u srijedu, u pokušaju da izvrši pritisak na palestinske ekstremiste da oslobode desetara Shalita. Zračni udari koji su prethodnili kopnenoj ofanzivi ostavili su mnoge stanovnike gusto naseljenog pojasa bez struje i vode, što je podstaklo brojna upozorenja da prijeti huminitarna kriza.

Današnje saopćenje je bacilo sumnju u nade koje su izrazili posrednici da će Shalit uskoro biti pušten:

"Uprkos dobrim naporima posrednika koji su pokušali u tišini da ubrzaju ovu humanitarnu stvar, neprijatelj i njegovo političko rukovodstvo je još uvijek pod pritiskom sigurnosne i vojne komande. Eskalacija i arogancija znače da će neprijatelj biti odgovoran za loše posljedice".