BiH
144

Palestinci pozivaju građane RS da se ograde od Dodikove podrške Izraelu

Klix.ba
Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini poziva sve, kako su naveli, čestite građane bh. entiteta Republike Srpske i političare da se ograde od pisma predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojem je izrazio podršku izraelskim vlastima.

"Pismo Milorada Dodika, iako je on predsjednik RS, smatramo njegovim ličnim stavom podrške nasilju i ubijanju nevinih civila, žena i djece. Uvjereni smo da to nije stav srpskog naroda u cijelosti. Podsjećamo i javnost i Dodika da je i Srbija u Ujedinjenim narodima glasala za uspostavu palestinske države", navodi se u dopisu Majeda Maroufa, predsjednika Udruženja Palestinske zajednice u BiH.

Podsjećaju da je od početka izraelske agresije na palestinski narod do sada ubijeno 168, a ranjeno 1.130 nedužnih civila. Izvedeno je 21.44 izraelskih zračnih napada u kojima je srušeno 374 kuća i džamija.

Udruženje Palestinska zajednica u BiH, podsjeća i da je povodom posljednje agresije "okupatorskog izraelskog režima" na Palestinu: Zapadnu obalu, Jeruzalem i Gazu, pokrenulo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za palestinski narod putem humanitarnog telefonskog broja 090 291 001.

Pozivom na ovaj broj donirate 2,00 KM Palestincima koji ostaju bez kuća i druge imovine nakon izraelskog bombardiranja raketama i granatama velike razorne moći.