Drina nabujala
0

Pakleni dani i noći u Goraždu

Sarajevo-x.com/SRNA
(Foto: Fotoservis)
Obilne padavine donijele su velike probleme i načinile materijalnu štetu širom BiH.

Teška situacija je u Kantonu Sarajevo, posebno u općinama Trnovo i Ilidža, te u Hercegovačko-neretvanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Voda je uveliko "dohvatila" luk Starog mosta u Mostaru, a kritično je u Goraždu, gdje su poplavljene mnoge kuće i iseljene porodice.

Pogledajte fotogaleriju iz Goražda, čiji stanovnici sa strahom ulaze u ovu noć.

Na području Goražda evakuisano je 500 stanovnika, poplavljeno je oko 200 porodičnih stambenih objekata, oko 50 objekata za smještaj stoke i 32 poslovna objekta. Usljed izlivanja rijeke Drine, poplavljeno je i 16 javnih preduzeća, ustanova, građevinskih i drugih firmi i vjerskih objekata, navodi se u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju poplava na teritoriji Federacije BiH do 14 sati.

Prema posljednjim informacijama, nivo Drine u Goraždu u blagom je opadanju.

U Opštini Foča-Ustikolna u posljednjih 24 sata zabilježen je drastičan porast nivoa rijeke Drine koji je prouzrokovao plavljenje cjelokupnog priobalnog područja sa obje strane ove rijeke. Pojavilo se novo klizište na putnoj komunikaciji Prača-Brzača u mjestu Okuke prilikom čega je došlo do obrušavanja jedne trake puta u dužini 20 metara. Ekipa JKP "Prača" je na licu mjesta i radi na saniranju i osposobljavanju ove putne komunikacije.

U Mostaru je došlo do izlivanja rijeke Neretve i plavljenja većeg broja podrumskih, stambenih i ugostiteljskih objekata koji se nalaze uz obalu na lokalitetima Starog grada. U opštini Čapljina, sva naseljena mjesta uz Neretvu su u opasnosti od plavljenja. I dalje je zatvoren granični prelaz Gabela Polje zbog visokog vodostaja rijeke Neretve, a granični prelaz Doljani zatvoren je za saobraćaj zbog izlivanja Neretve u Metkoviću. U opštini Čitluk, poplavljeno je nekoliko desetina stambenih objekata.

U opštini Konjic, rijeka Neretva je sinoć oko 19.00 časova dosegla maksimum i izlila se na nekoliko mjesta u naseljima Tušćica, Orašje i Centar, kao i kod kasarne "Ljuta". Od 12.30 časova zatvorena je regionalna cesta Konjic-Glavatičevo. Jutros je vodostaj rijeke Neretve manji za oko metar u odnosu na sinošnji maksimum, pa je stanje na terenu poboljšano. U opštini Zenica, na više lokaliteta je došlo do poteškoća u odvijanju saobraćaja, usljed porasta nivoa rijeke Bosne. U izvještaju se navodi da su u opštini Visoko vodostaji rijeka Bosne i Fojnice, kao i njihovih pritoka, u porastu.

U opštini Bihać, na području Kulen Vakufa voda je ušla u 25 stambenih objekata i prekinuto je nekoliko putnih komunikacija. U opštini Sanski Most, trenutni vodostaj rijeke Sane iznosi 380 centimetara i dostigao je kritičnu tačku. Djelimično su ugrožena naselja Krkojevci i Alagića Polje. U izvještaju se navodi da je u opštini Ljubuški došlo do stabilizacije vodostaja na rijeci Mlade-Trebižat. U opštini Trnovo dosta je visok vodostaj svih vodotokova, zbog obilnih padavina i topljenja napadalog snijega prethodnih dana, a i danas.

U izvještaju se dodaje da je u opštini Ilidža, rijeka Željeznica u opadanju, oko 100 centimetara od ranije dostignutog maksimuma. Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u blagom porastu u odnosu na stanje jutros u 7 sati, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.