BiH
0

Paketići za djecu oboljelu od malignih oboljenja

FENA
Doktori Pedijatrijske klinike
Doktori Pedijatrijske klinike
U povodu 15. februara, Međunarodnog dana djece koja boluju od raka, delegacija Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" i Udruženja Pomirenje iz Zenice posjetili su danas Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike KCUS-a i uručili paketiće za 15 djece na tom odjeljenju.

Sekretar Udruženja Jasna Pašić kazala je Feni da je sigurano 50 paketića, a paketići će biti uručeni i djeci koja dolaze na kontrolu na to odjeljenje.

Pašić je kazala da je jedan od glavnih problema članova Udruženja smještaj roditelja djece koja se nalaze na liječenju na sarajevskoj Pedijatrijskoj klinici, a žive van Sarajeva.

S tim u vezi, ona je najavila da bi uskoro trebalo da budu riješeni tehnički detalji vezani za stan što ga je, za mandata gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, kupila Gradska uprava za potrebe Udruženja. Radi se o stanu od oko 70 m2, a nalazi se u Vrtovima sunca u naselju Breka.

Prema podacima Udruženja godišnje se registrira 45 do 50 novih slučajeva.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" je osnovano 2003. na inicijativu roditelja i prijatelja djece koja se liječe od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici Koševo u Sarajevu i broji oko 300 članova. Član je Svjetske konfederacije roditelja i prijatelja djece koja boluju od leukemije - ICCCPO i ima dobru saradnju s udruženjima iz okruženja.