BiH
0

Pak: Neophodan veći povratak Hrvata u banjalučku regiju i povrat imovine katoličkoj crkvi

FENA
Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak ukazala je danas da je neophodan veći povratak Hrvata, posebno u banjalučku i regiju Posavine i na potrebu da se omogući povrat imovine izbjeglim i prognanim, te katoličkoj zajednici.

Ona je nakon razgovora s potpredsjednikom RS-a Davorom Čordašem istakla da je upoznata konkretno o 97 slučajeva osoba koje imaju pravo da vrate svoju imovinu, ali im je to onemogućeno jer su uložene žalbe sudu koji četiri i pet godina radi na tim predmetima.

"Mislim da to nije korektno i da bi se takvi predmeti trebali riješiti što je prije moguće i da bi se dobar dio tih građana trebao vratiti u svoju imovinu i biti građani RS-a i BiH", kazala je Pak na pres-konferenciji.

Ona je zamolila Čordaša, kao što je i prije nekoliko dana premijera RS-a Milorada Dodika, da pomogne Katoličkoj crkvi da uđe u posjed svoje imovine, posebno humanitarnoj organizaciji "Karitas" da uđe u posjed nekadašnje kasarne u Trapistima koja je i imovina Katoličke crkve.

Istakla je da je razgovarano o svim problemima s kojima se suočavaju Hrvati, te izrazila nadu da će Hrvati u potpredsjedniku RS-a Davoru Čordašu imati nekoga ko se može pobrinuti za njihove probleme.

Čordaš je upoznao Pak i o problemima koje imaju hrvatski građani s registracijom prilikom izlaska na izbore, kao i o potrebi da se kasarna u Trapistima vrati Katoličkoj crkvi na korištenje, ako već ne može da im se vrati njeno pravo na vlasništvo.

On je kazao da je tokom rata više od 250.000 Hrvata bilo prognano, a od tog broja oko 170.000 se nije vratilo na svoja ranija mjesta prebivališta.

Čordaš je kazao da nije tačno da se Hrvati neće da vrate, već da je problem održivi povratak, omogućavanje njihovog upošljavanja i drugih uvjeta za ostanak.