Bivši gradonačelnik Brčkog
0

Pajić: Mojom smjenom je izvršeno pravno nasilje

SRNA
Dragan Pajić
Dragan Pajić
Smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić rekao je da se SNSD, SDS i SP sigurno neće uključivati u rad Skupštine disktrikta dok se ne konstatuje da je izvršeno pravno nasilje i da je gradonačelnik nestatutarno razriješen.

"SNSD i SDS, ali i SP, koji nas je također podržao, sigurno neće dati legitimitet ovome i nećemo se uključivati u rad Skupštine dok se ovo stanje ne riješi i ne konstatuje da je izvršeno pravno nasilje i da je gradonačelnik nestatutarno razriješen. Kako sam shvatio, to je mišljenje i hrvatskih predstavnika, odnosno HDZ-a i HSS-a. Nažalost, HDZ 1990 je iskočio iz svega što imamo na nivou BiH", rekao je Pajić za "Nezavisne novine".

Prema njegovom mišljenju, srpske partije i hrvatske misle isto i ne žele da daju legitimitet toj situaciji, nego žele da se razriješi da li su oni koji su tada ostali u sali i glasali za opoziv gradonačelnika bili u zakonskim okvirima. 

"Mi smo samo izašli sa ove sjednice kada su oni bez 11 predstavnika srpskog naroda i tri hrvatskog izglasali nepovjerenje sa 17 glasova, od toga 14 bošnjačkih, dva srpska, Radoslava Bogićevića i Stake Stakića, i predstavnika HDZ 1990 Mike Babića. I u tom momentu oni su shvatili šta su uradili i prekinuli sjednicu. Oni su mogli nastaviti sjednicu, ali sljedeću sjednicu ne mogu započeti jer nemaju kvorum", objasnio je Pajić.

Svojim učešćem u radu Skupštine, kaže Pajić, SNSD, SDS i SP bi dali legitimitet ovom šta su oni uradili. "Oni će sad vrlo vjerovatno izabrati gospodina Stakića za gradonačelnika, znači političku karikaturu, a Srbi će kao imati svog gradonačelnika pa kao neće imati razloga da se iko buni. Nije nemoguće da to urade iako to po zakonu nije moguće dok se mi ne vratimo u skupštinske klupe, ali vidjećemo šta će uraditi. Meni je vrlo bitno da se u ovom momentu u suštini mora konstatovati nezakonitost", naglasio je Pajić.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta izglasali su 19. maja nepovjerenje gradonačelniku Draganu Pajiću, nakon što mu je Centralna izborna komisija BiH (CIK) ranije izrekla sancije zbog sukoba interesa. Za ovakvu odluku glasalo je 17 poslanika, odnosno svi poslanici bošnjačkih parlamentarnih stranaka, jedan iz koalicije HSS-NHI-HDZ1990, te poslanici iz reda srpskog naroda Stako Stakić (NDS) i nezavisni poslanik Radoslav Bogičević. 

Preostalih 11 srpskih sa dva hrvatska poslanika napustilo je prije glasanja skupštinsku salu, ne želeći da učestvuje u izjašnjavanju.
Poslanik SDS u Skupštini Brčko distrikta Ratko Stjepanović rekao je juče da je skupštinska odluka o razrješenju gradonačelnika Pajića nelegalna i da predstavlja primjenu grube sile u radu parlamenta. Stjepanović je istakao da je za donošenje ovakve odluke bila potrebna tropetinska, a ne prosta većina i glasanje najmanje tri srpska poslanika, kao mehanizma zaštite od preglasavanja. 

On je ocijenio da je ovo identična situacija onoj u Federaciji BiH, gdje je SDP BiH formirao vlast mimo volje dva ostala konstitutivna naroda.