Povjerljiv, ali dobar izvještaj
0

Pahor već dobio Kučanov izvještaj o BiH

FENA
Milan Kučan
Milan Kučan
Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan već je pripremio svoj izvještaj o mogućnosti ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, potvrdio je u četvrtak slovenski premijer Borut Pahor koji je Kučana u novembru imenovao svojim posebnim izvjestiteljem za BiH.

"Izvještaj je vrlo dobar, ali je to sve što za sada mogu reći jer je povjerljive naravi", rekao je Pahor novinarima nakon redovite vladine sjednice.

Pahor je rekao da će izvještaj biti razmotren nakon zajedničkog sastanka predsjednika vlade, predsjednika države Danila Tuerka, ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara i samog izvjestitelja Milana Kučana.

Početkom novembra Pahor je imenovao dugogodišnjega slovenskog predsjednika svojim savjetnikom za BiH i ustvrdio da je Kučan pravi čovjek koji može "ispitati putove kako doći do ustavnih promjena u BiH" sa svojim dobrim vezama u toj državi.

Po medijima Kučan bi pregovorima iza zatvorenih vrata trebao pokušati postići dogovor triju strana u BiH o potrebnim ustavnim promjenama, a zatim bi počela izrada konkretnijeg dokumenta o novom ustavu.

Kučanov izvještaj Sloveniji bi pomogao kao polazište u predstavljanju stajališta svojim partnerima u Europskoj uniji kako bi BiH mogla računati na brže europske integracije.

Sadašnje "daytonsko" uređenje BiH u EU mnogi vide izvorom njezine političke nefunkcionalnosti.

Kučan je nakon imenovanja rekao da on može samo savjetovati, ali da o tome odlučuju zakoniti predstavnici strana u BiH kojih se to izravno tiče.

Savjetnički posao Kučan obavlja potpuno besplatno, a vlada mu plaća samo putne troškove, javili su slovenski mediji.