BiH
51

Paddy Ashdown: Smjene koje sam pravio dovele su do hapšenja Karadžića i Mladića

Piše: N. J.
Paddy Ashdown (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Paddy Ashdown (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown koji je tu dužnost obavljao od 2002. do 2006. godine učestvuje na Rose Roth seminaru u Sarajevu čija je tema "Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi".

Obraćajući se novinarima Ashdown je istakao kako međunarodna zajednica mora preuzeti aktivniju ulogu u BiH jer je zemlja u stagnaciji, ali se suzdržao od "davanja recepata", kazavši da o tome trebaju odlučiti međunarodni dužnosnici.

"U Briselu shvataju da nisu preuzeli dovoljno odgovornosti u BiH u kojoj je centralni problem što je ona disfunkcionalna. Ja sam još za svoga mandata upozoravao na to svojevrsno povlačenje međunarodne zajednice kada je riječ o angažmanu u BiH, što se danas potvrdilo kao loše jer imamo situaciju da je prije deset godina bila puno bolja", rekao je Ashdown.

Na pitanje novinara da li su smjene bh. dužnosnika koje je činio na osnovu bonskih ovlasti podigle tenzije u BiH, Ashdown je odgovorio protupitanjem: "Je li privođenje pravdi u Hagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao primarnih arhitekata užasa u BiH podiglo tenzije? Ja mislim da nije".

"Smjene koje smo napravili tokom mog mandata uveliko su doprinijele tome da se Karadžić i Mladić privedu u Hag, jer je izvršen pritisak i napadnuta mreža onih koji su podržavali haške optuženike", kazao je on.

Također je dodao da nikako ne poredi Ukrajinu i BiH ali da bi bilo žalosno da BiH bude uvučena u širi okvir razgovora u vezi sa situacijom u Ukrajini i referendumom na Krimu, u smislu odvajanja RS-a od BiH.