Poplave, odroni i klizišta
0

FOTO / Padavine izazvale haos širom BiH, drama u Derventi

Pripremio: N. Jamaković
Kiša koja danima pada u našoj zemlji prouzrokovala je velike probleme, otežan je ili potpuno obustavljen saobraćaj na nekoliko dionica, a pokrenuta su i klizišta. Stanje na poplavljenom području u opštini Derventa je alarmantno.
Derventa (Foto: SRNA)
Derventa (Foto: SRNA)
Najkritičnije je u naselju Jasenci gdje je voda "zarobila" više od trideset kuća. Rijeka Ukrina prešla je kritičnu tačku i ne može primiti više padavina, pa se voda razlila po naseljima uz obalu. Stanovnicima naselja čamcima se dostavljaju hrana, voda i lijekovi. Ništa povoljnija situacija nije ni u izbjegličkom naselju Lug. Oko hiljadu kuća u ovom naselju se nalazi pod vodom.

Voda je presjekla nekoliko putnih komunikacija, a danas je obustavljena nastava u svim školama u gradu, jer zbog poplave veliki broj đaka nije mogao stići na nastavu. Zbog vode koja je prodrla u zgradu Gimnazije, u toj školi, kao i cijelom tom naselju, isključena je struja.

Grad ostao bez vode, stanovnici u strahu

Sinoć cijeli grad nije imao vode jer je došlo do havarije na glavnom cjevovodu, ali je kvar otklonjen i sada ima vode, no ona nije za piće. Stanovnici na poplavljenom području, zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite, pokušavaju da vrećama sa pijeskom zaustave prodiranje vode, ali u tome ne uspijevaju jer vodena stihija nosi sve pred sobom.

U opštinskom štabu Civilne zaštite ističu da ovakva poplava nije zabilježena još od 1976. godine. Strahuje se da stanje ne bude gore. Padavine koje od nedjelje ne prestaju stvaraju veću zabrinutost kod stanovnika.

Ulice Srebrenika (Foto: Amir Mehmedović)
Ulice Srebrenika (Foto: Amir Mehmedović)

U drugim dijelovima zemlje stanje je nešto bolje, ali daleko od povoljnog. Saobraćaj je potpuno obustavljen na putevima Doboj - Maglaj, u mjestima Rječice i Potočani, te na putu Doboj - Modriča, u mjestu Vranjak, kao i na regionalnom putu u Čeliću.

Obilne kiše, koje na području Zeničko-dobojskog kantona padaju već nekoliko dana, osim što su donijele probleme za saobraćaj, ugrozile su i domaćinstva i privredne objekte. Vodostaj većine rijeka u ZDK je u opadanju, ali su se aktivirala klizišta na nekoliko lokacija. Najteže je na područjima općina Usora, Tešanj i Doboj-Jug.

Klizište je oštetilo veći dio lokalnog puta Žabljak - Vukovo - Tešanj u općini Usora. Došlo je i do pucanja vodovodnih cijevi, zbog čega su stanovnici u dijelu MZ Žabljak ostali bez vode. Rijeka Usora poplavila je stadion NK Proleter iz Makljenovca, obalni dio MZ Makljenovac i MZ Ularice. Poplavljeni su i dijelovi MZ Žabljak, u dijelu industrijske zone Plinara, dio stadiona NK Usora i privredni objekti u naselju Glamatovići.

Nabujala rijeka Jala u Tuzli (Foto: Fotoservis)
Nabujala rijeka Jala u Tuzli (Foto: Fotoservis)
U Doboj - Jugu kiša danas pada nešto manjim intenzitetom u odnosu na predhodna dva dana, a voda se povlači u korita rijeka Usore i Bosne. U naselju Mravići pokrenulo se staro klizište, a u maglajskoj općini klizište na dijelu puta Novi Šeher - Galovac u dužini oko 100 m odsjeklo je pet kuća i ugrozilo isto toliko ispod nivoa puta. Klizišta u Gornjem i Donjem Ulišnjaku ugrozila su po jedan stambeni objekt.

Na području Tešnja zbog kiše, koja pada više od 48 sati, došlo je do odrona jedne trake na putu u mjestu Mekiš. Klizište na dužini oko 100 m prijeti da zatvori put Medakovo - Trepče. Pokrenuta su i klizišta u naseljima Šije i Novo Selo, a lokalni put u naselju Trepča je zatvoren.

Poplavljene ulice u Tuzli (Foto: Fotoservis)
Poplavljene ulice u Tuzli (Foto: Fotoservis)
Podvožnjak u Nemili kod Zenice zatvoren je za teretni saobraćaj, a auti prolaze pješačkom stazom. Registrovani su odroni prema selima Ponirak, Smajići, Gladovići. Rijeke i potoci se povlače u korita. Nakon dva dana blokade put Žepče-Zavidovići je u funkciji.

Ugroženi stambeni objekti, evakuisano 30 ljudi

Intenzivne padavine pruzrokovale su bujice na cijelom području općine Olovo, što je nanijelo razni materijal na saobraćajnice. Put Sokolac – Olovo je oštećen klizištem na više mjesta i mogući su prekidi u saobraćaju.

Prema informacijama Općinskog štaba Civilne zaštite, u općini Tuzla, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće, registrovano je 56 klizišta u 26 mjesnih zajednica, od kojih je 10 kritično. Ugroženo je više stambenih objekata iz koji je evakuisano preko 30 osoba.

U ulici Branislava Nušića klizište je oštetilo jedan stambeni objekat pri čemu su lakše povrijeđene četiri osobe, a ugroženo je još pet objekata.

Ugroženi su i kapitalni infrastrukturni objekti - magistralni cjevovod Tuzla - Stupari u naselju Orašje i most u Solini. Nekoliko lokalnih puteva saobraćaj je u prekidu, ili je došlo do odrona.

Vodostaj rijeke Bosne kod Doboja u stalnom je opadanju i jutros je iznosio 330 centimetara, što je za 70 cm niže od kritične tačke, kada na snagu stupaju redovne mjere odbrane od poplava.