BiH
0

Pack: Postojanje policije RS-a ne treba da bude problem

FENA
Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack istakla je večeras u Banjoj Luci da "ako je sve u reformi policije u BiH ispunjeno, te ukoliko je jedino preostalo pitanje da li tu postoji policija RS-a, onda po njoj to nije problem, jer bi policija RS-a bila pod jedinstvenim krovom bosanaske države".

Ona je naglasila da je činjenica da RS postoji i da je u Dejtonskom sporazumu i da ne bi trebalo da se napada njeno postojanje.

Izrazila je i nadu da se pitanje reforme policije u BiH može riješiti na svi budu zadovoljni.

"Ideja reforma policije je bila da se ona depolitizira i da se izbjegne moguća korupcija", naglasila je ona i dodala da ne zna zašto to nije bilo moguće u okviru ovoga što je do sada dogovarano.

Pak je, nakon razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, istakla je da je tačno da ne postoji jedan univerzalni model policije u Evropi, navodeći da jedan model u Francuskoj, drugi u Njemačkoj i svaka zemlja ima svoj model.

Nakon uskršnjih praznika, najavila je, razgovarat će sa Renom i Kristijanom Švarc-Šilingom kako bi se vidjelo da je postojanje policije RS-a jedina prepreka i kako da se ide dalje u toj reformi.