BiH
1.6k

Pacijentu na UKCS-u prsti noge transplantirani na šaku

Klix.ba
Pacijent i dio ljekarskog tima
Pacijent i dio ljekarskog tima
Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS-a protekle sedmice izvršena je izuzetno zahtjevna operacija - transplantacija prstiju noge na šaku.

Mikrohirurška transplantacija prstiju noge na šaku kod devastirajućih povreda šake jedna je od najsloženijih operacija, kod kojih je potrebno ponovo spojiti kosti, tetive, nerve i krvne sudove i kožu. Ovaj zahvat predstavlja rijetkost u savremenim hirurškim kućama u svijetu, saopćeno je iz UKCS-a.

Ovaj kompleksni operativni zahvat izveden je kod pacijenta inicijala T.E. (1976.) iz Sanskog Mosta. Njemu su transplantirani prsti, koje je izgubio radom na mašini. Ovakva operacija velika je rijetkost, a posljednja je u Bosni i Hercegovini urađena prije 25 godina, sa prof. Ninkovićem na čelu tima.

Za uspjeh ovako složene operacije zaslužan je hirurški tim koji su činili mr. dr. Goran Obradović, mr. dr. Adnan Zećo, prim. mr.dr. Alija Aginčić, prim. dr. Alemko Čvorak i dr. Zuhra Memić, sa instrumentarkama Almom Lemeš, Lejlom Hadžić i Indirom Ormanović.

Operaciju koja je trajala jedanaest sati vodili su anesteziolozi dr. Vuković i dr. Zaratin, te anestetičari Nermina Brutus, Enisa Rožajac i Belma Mušija.

Tokom operacije i postoperativno je pacijentu pružena maksimalna bolnička njega, sa iskusnim sestrama i tehničarima, bez kojih ovako složene operacije nisu moguće.

Za vraćanje funkcije šake, što je i osnovni cilj operativnog zahvata, u daljem toku će biti neophodna i fizikalna terapija.

Ovom operacijom se Klinika za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju ponovo potvrdila kao ustanova u kojoj je moguće uraditi širok spektar operacija na polju rekonstruktivne mikrohirurgije, te tako još jednom potvrdila da se radi o uspješnom kolektivu, navodi se u saopćenju za javnost UKCS-a.