BiH
30

Pacijenti strahuju za svoje živote jer zbog nestašice citostatika ne primaju terapiju

Piše: A. Dž.
Problem u vezi s nedostatkom citostatika u Federaciji BiH izaziva sve veću zabrinutost pacijenata kojima je zbog nemogućnosti da prime odgovarajuću terapiju ugrožen život.

Portal Klix.ba već je pisao o ovom problemu početkom decembra, no do danas nije urađeno ništa kako bi se oboljelima osigurala za život potrebna terapija.

Predsjednica Udruženja građanki Renesansa Spomenka Hadžić ogorčena je zbog toga što su pacijenti ostavljeni na nemilost. U razgovoru za Klix.ba kaže da svakodnevno dobijaju pozive svojih članica koje se žale da ne mogu dobiti terapiju i da je ovo što se dešava "strašno".

"Ne mogu vjerovati da postoji tolika neodgovornost da život ima cijenu izraženu u konvertibilnim markama. To je meni nepojmljivo, da ne može neko da stisne petlju i da napravi neki protuzakonit postupak i nabavi ljudima lijekove. Meni je to stvarno nedopustivo", kaže Hadžić koja je ogorčena.

Ističe da pacijenti u ovakvoj situaciji bijes iskaljuju na ljekarima koji su posljednja karika u lancu i nisu krivi ako nema citostatika.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za Klix.ba ranije su rekli da u slučaju nestašice citostatika pacijenti mogu vlastitim sredstvima nabaviti lijek za koji imaju urednu saglasnost, potvrdu klinike o nestašici potrebnog citostatika i fiskalni račun za nabavljeni citostatik, a Zavod će izvršiti refundiranje troškova za nabavljene lijekove.

Međutim, Hadžić smatra da je to nemoguće, jer većina pacijenata nema sredstava za skupe lijekove.

"U ovoj ekonomskoj situaciji ljudi ne mogu sebi osigurati tri obroka, a ne još lijekove koji su skupi i kojih i nema na našem tržištu, pa se moraju dovijati i na ilegalan način donositi te lijekove iz inozemstva. Osim toga, postavlja se pitanje da li je taj lijek ispravan, te da li je na odgovarajući način skladišten", kaže Hadžić.

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je saopćeno da će ovaj problem uskoro biti prevaziđen.

"Zahvaljujući saradnji i dogovorima sa Zavodom za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH postignuto je rješenje. KCUS je u toku jučerašnjeg dana dobio obećanje da će nam biti isporučena određena količina citostatika, a u narednih nekoliko dana i ostatak", kažu iz Press službe KCUS-a.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potvrdio nam je da nedostaje veći broj citostatika za što su, kako su rekli, krivi dobavljači koji ne dostavljaju uzorke citostatika Kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva na vrijeme, spora kontrola kvaliteta citostatika od Kontrolne laboratorije, kao i neposlovan i neozbiljan odnos proizvođača Actavis prema distributerima i pacijentima.