Stanje u FBiH nije dramatično
122

Pacijenti se žale na grlobolju i otežano disanje, ali vala gripe još nema

Piše: M. B.
Odjeli porodične medicine pri domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo bilježe veće gužve posljednih dana. Kako nam je rečeno u ovim ustanovama, pacijenti se većinom žale na grlobolju i infekciju respiratornih organa te otežano disanje, a vrlo je mali broj slučajeva pacijenata s visokom temperaturom i gripom.

Iako je sada vrijeme virusa i gripe, nema razloga za zabrinutost, jer prema podacima Kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru situacija nije dramatična.

Sa Klinike za infektivne bolesti KCUS-a smo dobili informaciju da za sada nije povećan broj oboljelih od gripe.

Prema riječima šefa Klinike za infektivne bolesti Kliničke bolnice Mostar prim.doc.dr.sc. Ive Curića, u ovoj ustanovi je dosad prijavljen znatno manji broj gripoznih pacijenata u odnosu na isti period prošle godine.

"To svakako nije tvrdnja da se ne očekuje povećanje broja takvih pacijenata s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete koji su ispred nas", rečeno je za Klix.ba u ovoj ustanovi.

Ljekari preporučuju što češći boravak na otvorenom, prije svega na planinama, konzumiranje crvenog i bijelog luka koji jačaju imunitet, kao i svježeg voća i povrća.