BiH
165

Pacijenti iz Sarajeva otrovnu biljku mrazovac brali u Vogošći, na Bjelašnici i u Pionirskoj dolini

Piše: N. J.
KCUS
KCUS
Četiri osobe iz Sarajeva otrovale su se u proteklih sedam dana najvjerovatnije tako što su umjesto biljke srijemoš konzumirali mrazovac koji je otrovan, saopćeno je iz KCUS-a.

Ove su osobe pomoć zatražile u bolnici Koševo usljed teškog trovanja hranom, a jedna od njih je preminula.

"Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku srijemoš. Od četiri osobe koje su primljene na našu Kliniku za infektivne bolesti, jedna osoba je preminula", kazala je za Klix.ba glasnogovornica bolnice Koševo Muamera Šehić.

Svi pacijenti su iz Sarajeva, a riječ je o V. O. (1960), V. Z. (1950). T. V. (1941) i M. H. (1956).

Pacijenti inicijala V. O. i V. Z. su bračni par, a bilje su brali na Bjelašnici, dok je pacijentica inicijala T. V. bilje brala u bašti privatne kuće u Pionirskoj dolini. Pacijent M. H. bilje je brao u okolini Vogošće i on je preminuo nakon trovanja.

"Pacijenti inicijala V. O., V. Z. i T. V. nisu životno ugroženi. Njihovo stanje je za sada stabilno i pod intenzivnim su nadzorom ljekara Klinike za infektivne bolesti", kazala je Šehić.

Budući da se na Klinici za infektivne bolesti bolnice Koševo ne radi toksikološka analiza te da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je M. H. preminuo od trovanja, kažu u bolnici.

Iz KCUS-a upozoravaju da se biljka srijemoš lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, o čemu bi se trebali izjasniti biolozi i toksikolozi.