Doprinos i Ministarstva odbrane
0

Ozvaničena kandidatura Sarajeva za EYOF

FENA
Selmo Cikotić
Selmo Cikotić
Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Alija Behmen i Mirko Radovanović, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju kojim su ozvaničili kandidaturu ovih dvaju gradova za Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOF) 2017. godine.

Memorandum o razumijevanju je već postojao između gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo te OKBiH, pa je današnjim potpisivanjem kandidatura BiH za EYOF ''obogaćena'' iskustvom i resursima Ministarstva odbrane BiH, koje je u februaru ove godine uspješno organiziralo 51. svjetsko vojno prvenstvo u skijanju.

Izet Rađo je istakao da će učešćem Ministarstva odbrane BiH kandidatura BiH biti znatno jača, ali da je protukandidat BiH sportska velesila - Turska zbog čega sigurno neće biti lako dobiti domaćinstvo EYOF-a.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo se drugi put kandiduju za Zimski EYOF. Kandidaturu za EYOF 2015. godine Sarajevo i Istočno Sarajevo su izgubili za samo jedan glas iza Austije (Lihtenštajn).

''Još osjećamo gorčinu zbog poraza u prvoj kandidaturi za EYOF 2015. Ovo je naš popravni ispit i moramo nastupiti agresivno uz pomoć velikog iskustva Ministarstva odbrane BiH'', kazao je Behmen, dok je Radovanović dodao da ''umiješanost Ministarstva odbrane BiH daje vjetar u leđa, zbog čega još više vjerujem u uspjeh''.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić smatra da se učešćem u ovakvom sportskom projektu poboljšava saradnja institucija u BiH i međunarodna reputacija BiH, zbog čega je Ministarstvo odlučilo učestvovati u kandidaturi.

Kandidatura BiH neće biti prezentirana uskoro, ali Behmen ističe da će bh. javnost biti upoznata o njoj blagovremeno.