BiH
0

Ozturk Mehmeti izjasnio se da nije kriv

FENA
Državljanin Republike Turske Ozturk Mehmeti, prvooptuženi u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega, te Yasara Sarmaca, također turskog državljanina i Midhata Bašića za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja ljudi, izjasnio se danas da nije kriv.

Međutim, izjašnjavanje druge dvojice optuženih odgođeno je za srijedu zbog pregovora sa Tužilaštvom o priznanju krivice.

Prema navodima optužnice, koju zastupa tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, Mehmeti, rođen 1950. godine, vlasnik turističke agencije, Sarmac, također "turistički radnik" i Bašić, rođen 1975. u Brčkom, a živi u Tuzli, pripremali su i organizirali prebacivanje osoba iz Turske u druge države preko teritorija Makedonije i BiH, bez ispunjavanja uvjeta za zakonit ulazak migranata.

Tom prilikom su lažnim prikazivanjem činjenica i korištenjem lažnih putnih isprava za migrante prebacivali turske migrante u Makedoniju i BiH, odakle su dalje trebali biti prebačeni u Njemačku i Francusku.

Tužilac Mihajlović je izvijestio sud da je od odbrane drugooptuženog Sarmaca primljen prijedlog za pregovore o priznanju krivice, ali pregovori nisu završeni te je za njega zatražio odgodu izjašnjenja o krivici.

Trećeoptuženi Bašić najprije nije želio da se izjasni o krivici, ali je tužilac Mihajlović i za njega zatražio odgodu izjašnjenja, jer smatra da će se zbog prikupljenih dokaza predomisliti. S ovim prijedlog složili su se sudija za prethodno saslušanje koji je vodio današnje ročište Esad Fejzagić, kao i branilac optuženog Bašića, te je i njegovo izjašnjenje odgođeno za srijedu.