Boravak Tadića u BiH
0

Ozbiljno narušen suverenitet BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je danas, na prijedlog člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, razmatralo kao tačku dnevnog reda jučerašnji boravak predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Silajdžić su podržali odluku da se zbog načina organizacije i realizacije te posjete uputi protestna nota Srbiji, ali je zbog nedostatka konsenzusa razmatranje te odluke po automatizmu koji nalaže Poslovnik Predsjedništva BiH odgođeno za iduću sjednicu.

Tokom sjednice Predsjedništvo BiH je razmotrilo detaljnu prezentaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o predmetnoj posjeti, iz koje je vidljivo da je Republika Srbija svjesno ignorirala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

U saopćenju se navodi da pored činjenice da je zamjenica srbijanskog ambasadora samo obavijestila MVPBiH o Tadićevom boravku u Bosni i Hercegovini, uz komentar da će „cjelokupnu organizaciju ove posjete vršiti Protokol Vlade Republike Srpske,” o čemu je bh. javnost jučer obaviještena, konstatirane su dodatne ozbiljne povrede suvereniteta naše zemlje.

"Naime, Diplomatski protokol MVP-a BiH zaprimio je 7. septembra ove godine u 16.15 sati notu Ambasade Srbije o dolasku naoružane bezbjednosne prethodnice na granični prijelaz Karakaj tog dana 'oko 13 sati'. Međutim, prema saznanjima Diplomatskog protokola MVP-a BiH, Ambasada Srbije je već ranije poslala direktnu najavu Graničnoj policiji BiH, što je u diplomatskoj praksi nedopušten način komuniciranja. Zbog ovakvog odnosa naoružana prethodnica srbijanskog predsjednika je ušla na teritoriju BiH više od tri sata prije nego što je o tome obaviješten MVPBiH", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ovakvi potezi Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožavaju dobrosusjedske odnose, ali i prijete da ugroze stabilnost čitavog regiona.

Ističe se da je srbijanski predsjednik posebno imao obavezu uzeti u obzir činjenicu da je posjeta Palama osjetljivo pitanje s obzirom na zločine koje je paljanski režim, uz direktnu podršku Srbije, počinio u Bosni i Hercegovini, a što je potvrđeno nizom međunarodnih presuda, uključujući presudu Međunarodnog suda pravde za genocid.

"Bosna i Hercegovina će, u svakom slučaju, nastaviti insistirati na poštivanju svog suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta, te će preduzeti sve mjere da iste zaštiti. Također će biti neophodno istražiti sve okolnosti pod kojim je Granična policija BiH dopustila ulazak naoružane srbijanske prethodnice bez prethodne najave Ministarstvu vanjskih poslova BiH", navodi se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.