SDP BiH
0

Ovogodišnji program Vlade FBiH je "spisak želja"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH ocijenila je nerealnim Program Vlade Federacije BiH za ovu godinu, koji je usvojen jučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te ga je okarakterizirala kao "spisak želja".

Poslanik u Federalnom parlamentu i član Predsjedništva SDP-a BiH Karlo Filipović kazao je na pres-konferenciji ove stranke da je Programom rada Vlade FBiH u ovoj godini planirana priprema i razmatranje 102 zakona, od kojih je tri zakona Predstavnički dom razmatrao i usvojio prošle godine.

Filipović napominje da je u prošloj godini Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio 53 zakona, od kojih je Vlada predložila 48 zakona, a planirala 118, dok je u ovoj godini razmatrano i usvojeno 17 prijedloga i osam nacrta zakona.

"S obzirom na to da se iz Izvještaja o izvršenju Programa rada Predstavničkog doma za prošlu godinu vidi što je Vlada uradila i šta se može uraditi ove godine, kao i da su u oktobru opći izbori, sasvim je jasno da za relativno kratko vrijeme ovaj program rada nije realan", smatra Filipović.

Ističe da je Ministarstvo finansija 2008. i 2009. od svih ministarstava u Federalnoj vladi pripremilo najveći broj usvojenih zakona, dok je ovim programom zaduženo za pripremu znatno manjeg broja zakona - ukupno njih šest.

S druge strane, Programom nije planiran rad na pripremi zakona u Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu kulture i sporta te Ministarstvu prostornog uređenja.

Šef Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu FBiH i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić okarakterizirao je realizaciju zadataka iz Programa rada Vlade kao "nemoguću misiju“. Kazao je da SDP nije dao podršku ovom programu, jer "ovoj vladi ne vjeruje".

Kritizirao je i neke dijelove i rokove iz Programa, kao što su one u oblasti privatizacije, formiranja direkcije za pasivni podbilans te borbe s radom na crno.

Nikšić je pojasnio i razloge zašto su SDP-ovi poslanici jučer podržali odluku Nadzornog odbora Javnog preduzeća Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo o kreditnom zaduženju ove kompanije vrijednom oko 50 miliona KM.

Naveo je da je isključivi razlog da glasaju za ovu odluku želja da pomognu radnicima Željeznica, a ne menadžmentu. Naglašava da će SDP tražiti odgovornost menadžmenta ove kompanije zbog teške situacije u kojoj se ona nalazi.

Nikšić je također prezentirao podatak do kojeg je došao iz podružnica ove kompanije u Tuzli, gdje radnicima između ostalog nije uplaćeno zdravstveno osiguranje, a posljednju plaću su dobili za oktobar.