Gradimir Gojer
0

'Ovo je virtuelni grad s teatrom apsurda'

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva primilo je k znanju Informaciju o položaju Grada Sarajeva i primjeni Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Gradsko vijeće usvojilo je i pet zaključaka kojima je zadužilo Skupštinu Kantona Sarajevo da po hitnom postupku donese zakon o lokalnoj samoupravi KS-a, zakon o pripadnosti javnih prihoda u KS-u i zakon o povratu imovine Grada Sarajeva od KS-a.

Gradonačelnik Grada Sarajeva će u skladu sa svojim ovlaštenjima, Ustavnom sudu FBiH podnijeti zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, ukoliko KS ne pristupi donošenju prethodno navedenih zakona.

Gradonačelnik će preispitati šta se radilo 2005. godine u vezi s pitanjem preklapanja lokalne samouprave.

"Najveći problem jeste nedostatak zakonske regulative. Svi rokovi za donošenje ovih zakona su prošli", kazao je vijećnik Ferid Buljubašić.

Gradskom vijeću obratio se i vijećnik Gradimir Gojer kazavši da je Sarajevo virtuelni grad te da bi bilo najbolje da se prizna da su oni (vijećnici) nemoćni da išta učine.

"Makar bio jedini koji će to ovdje reći, za mene je Sarajevo i Istočno Sarajevo, a ne samo ove četiri općine. Problem je što u Sarajevu, kao nigdje u svijetu, djeluju dvije lokalne samouprave na istom teritoriju", kazao je Gojer, dodajući da je ovdje nastupio "teatar apsurda".

Pozivajući se na doneseni Nacrt odluke o proglašenju ulica Ferhadija i Maršala Tita od posebnog značaja za grad; rekao je da preklapanje ne ide ni onda kada se obje ili sve tri strane slažu, a kamoli onda kada to nije slučaj.

"Dužni smo da "vrištimo" istinu. Ovako se već godinama stvara neadekvatno političko, kulturno i ekološko okruženje. Priznajmo da smo nemoćni u ovoj problematici", završio je Gojer.