Reakcije na presudu Jurišiću
0

"Ovo je posljednja faza genocida"

Sarajevo-x.com
Presuda Iliji Jurišiću, kojom je osuđen na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" u maju 1992. godine, izazvala je burne i oštre kritike na račun Okružnog suda u Beogradu kao i na odnos države Bosne i Hercegovine prema procesu koji se tamo vodio.

Nekadašnji general Armije BiH Sefer Halilović bio je zatečen viješću da je Okružni sud u Beogradu osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora. Nakon prvobitnog šoka i nevjerice, za Sarajevo-x.com je prokometarisao da se radi o nepravednoj odluci, koju je donijela politika, a ne pravna država.

"U biti, sve je bilo jasno i prije suđenja. Srbiji je bila potrebna ta odluka kako bi dokazali da su se tobože branili“, kazao je Halilović, koji inače ne komentariše sudske presude.

On ne vjeruje da će ulaganje žalbe na kraju dovesti do oslobađanja Jurišića, s obzirom na srpsko pravosuđe i činjenicu 'da se ne radi o normalnoj državi'.

Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle, rekao je da je presuda katastrofalna i dokaz da srbijansko pravosuđe nije pravosuđe nego politička institucija, jer je presuda Jurišiću politički čin.

"To se vidjelo i po načinu čitanja presude. Pročitana je samo optužnica, svi zahtjevi Tužilaštva su prihvaćeni, a zahtjevi branilaca odbijeni. Od svjedoka koji su dali iskaz nijedan ga nije optužio za ono što mu je stavljeno na teret", rekao je Bešlagić za naš portal.

Bešlagić je odnos zvaničnih vlasti BiH prema Iliji Jurišiću prokomentarisao kao dokaz da "država BiH nije država" i da je ovom presudom Srbija dobila pravo da sudi svim građanima naše zemlje.

Sinan Alić, predsjednik fondacije "Istina Pravda Pomirenje" također je ogorčen presudom Jurišiću.

"Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izgleda da niko nije javio da je Milošević mrtav. Današnja presuda pripada vremenu Miloševića. Nažalost, u Srbiji je moguće da se donose ovakve presude", rekao je Alić za naš portal.

On je dodao da će advokati čekati pismeno obrazloženje presude, nakon čega će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Srbije, za koji se, kako je Alić rekao, nada da u njemu postoji minimum prava i pravde.

"Čekamo drugo poluvrijeme. Podnijećemo žalbu Vrhovnom sudu Srbije, a ako ne ukinu presudu, idemo na sud u Strazburu. Mi ćemo uraditi sve da odbranimo nevinog čovjeka, Tuzlu i sve njene građane", rekao je Alić.

Udruženje "Front“ osuđuje "krajnji fašizam sudskih organa agresorske Srbije prema državljaninu BiH Iliji Jurišiću", koji je osuđen na 12 godina zatvora bez ijednog relevantnog dokaza za počinjeno krivično djelo ratnog zločina koje mu se stavlja na teret.

Ova skandalozna presuda donesena je po nalogu političkih organa zemlje koja je izvršila agresiju na BiH i počinila neviđene zločine, stoji u saopštenju "Fronta".

"Front“ poziva nadležne organe u BiH da hitno donesu odluku o raspisivanju međunarodnih potjernica za sve državljane Srbije koji su u toku agresije na BiH bili na bilo kojoj funkciji u Srbiji.

"Takođe tražimo hitno podizanje optužnice protiv dokazanog ratnog huškača, koji je poticao na činjenje ratnih zločina, vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende i njegovo bezuslovno hapšenje", zahtjevi su ovog udruženja.

"Front“ poziva Skupštinu Tuzlanskog kantona da hitno donese odluku o proglašenju Vasilija Kačavende, srbijanskog tužioca za ratne zločine i predsjednika Srbije Borisa Tadića, nepoželjnim osobama na području Tuzlanskog kantona.

Današnja presuda Iliji Jurišiću, kojom je osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina, predstavlja političku odluku koja nema nikakve veze s pravom i pravdom, kazao je naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo Rasim Muratović.

On je naglasio da presuda nije samo pokušaj relativiziranja zločina, već i pokušaj optuživanja žrtve, što se u nauci zove "blaming the victim".

"Ovo je posljednja faza genocida, i to je stav Instituta u ovom trenutku", istakao je Muratović.