BiH
340

Ovo je novi znak i logotip Islamske zajednice u BiH, autora Vahidina Nine Pršeša

FENA
(Foto: Rijaset.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je autora idejnog rješenja novog znaka i logotipa Islamske zajednice u BiH Vahidina Pršeša.

Prijemu su prisustvovali i akademski dizajner Tarik Jesenković, koji je bio predsjednik Komisije za izbor rješenja, akademski dizajner Muamer Adilović, koautor Knjige grafičkih standarda Islamske zajednice te direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović, koji je uime Islamske zajednice bio zadužen za proceduralnu provedbu izbora idejnog rješenja.

Kavazović je izrazio zahvalnost autoru što se odlučio na ovaj izazov te zadovoljstvo što se prvi put na ovaj način, odnosno putem javnog konkursa, bira znak i logotip Islamske zajednice.

"Konkurs sam shvatio izuzetno ozbiljno. Naznačeni parametri su bili jako precizni i nije bilo lako ponuditi rješenje. Prijedlog sam poslao zadnji dan konkursa, što dodatno govori o dilemama da li sam izradio ono što je potrebno", rekao je Pršeš, naglasivši da se u proteklom periodu bavio dizajnerskim poslom.

Jesenković je kazao da je Rijaset raspisao anonimni javni konkurs za grafičko oblikovanje znaka i logotipa Islamske zajednice te da se otvaranje prijedloga vršilo pred svim članovima komisije.

Direktor Smajlović je istakao da će zvanična svečana promocija znaka i logotipa biti upriličena u subotu, 26. decembra, u Sarajevu kada će biti predstavljen novi znak i Knjiga grafičkih standarda Islamske zajednice, javlja Mina.