Toplotni val pogađa Balkan
0

Ovo je jedna od najtoplijih sedmica u godini

Piše: T. S.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Prema prognozama meteorologa u narednim danima našu zemlju i region zahvatit će topli talas, a temperature će dosezati i do 40 stepeni Celzijusa. U Bosni i Hercegovini bit će sunčano i veoma toplo, te će i indeks ultraljubičastog zračenja sunca biti vrlo visok.

U osam sati najniža temperatura izmjerena je na Sokocu i iznosila je 12 stepeni, dok je jutro bilo najtoplije u Neumu gdje je izmjereno 26 stepeni Celzijusa. U Sarajevu je jutros izmjereno 17, a u Banjoj Luci 18 stepeni.

Prema prognozama meteorologa danas, ali i u narednim danima, u BiH će biti sunčano i veoma vruće s jutarnjim temperaturama od 13 do 24 stepeni Celzijusa, dnevnim od 32 do 37, a na jugu i do 40 stepeni Celzijusa.

U zapadnoj Bosni živa na termometru će prelaziti 35 stepeni. Temperatura mora bit će do 27 stepeni Celzijusa.

Zbog visokih temperatura i vrućine biometeorološka prognoza je nepovoljna. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, malaksalosti i problema sa snom. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje većih napora i duži boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dan, odnosno između 10 i 17 sati. Također, savjetuje se uzimanje dovoljnih količina tekućine i konzumiranje lagane hrane. Neophodno je pridržavati se mjera zaštite od UV zračenja.

Toplo će biti i u regionu. U Srbiji se očekuje sunčano i toplo, kao i u Crnoj Gori gdje će temperature dosezati do 39 stepeni Celzijusa.

Hrvatski meteorolozi saopćili su da je počela najtoplija sedmica u godini. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva Hrvatske iznosit će od 32 do 37 stepeni, a u unutrašnjosti Dalmacije do 40 stepeni Celzijusa.