Selmo Cikotić
0

'Ovo je bila godina stabilizacije i profesionalizma'

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić istakao je danas da je za Oružane snage /OS/ BiH ova godina bila godina stabilizacije i profesionalizma, u kojoj se kontinuirano radilo na dogradnji odbrambenih struktura i reformi odbrane i u kojoj su napravljeni krupni koraci na približavanju BiH ka NATO-u.

"U posljednje vrijeme vodimo aktivnu kampanju oko prijema BiH u Akcioni plan za članstvo /MAP/. Cijenimo da smo tehnički, ispunili sve uslove i da će ministri inostranih poslova NATO članica, tokom sedmice donijeti odluku da BiH bude primljena u MAP", istakao je Cikotić.

Cikotić je na konferenciji za novinare povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, podsjetio da su u proteklih godiinu dana OS BiH organizvale NATO vježbu "Združeni napor 2009 ", koja se od 4. do 17. septembra održavala u kasarni " Kozara " u Banjaluci, a koja je prvi put realizovala izvan NATO-a.

Cikotić je naveo da je prije reforme odbrane realizacijom "Trast fonda" zbrinuto 2 860 pripadnika OS, te da su stvorene pretpostavke za zbinjavanje oko 2 750 pripadnika kojima zbog starosti ističu ugovori o profesionalnoj vojnoj službi.

"Ušli smo i u proces izrade odbrambenog pregleda, a radi se o strategijski odbrambenom dokumentu najvišeg nivoa, koji BiH do sada nije imala. Cilj ovog dokumenta je da sistematizuje i napravi inventuru svih bitnih postupaka u dosadašnjem toku reforme odbrane, te napravi projekciju odbrambenih mogućnosti, potreba i struktura BiH za narednih 10 godina", rekao je Cikotić.

On je istakao i velike pomake u rješavanju statusa pokretne i nepokretne vojne imovine, te da su završene i prve odluke o donacijama, koje uključuju donacije za entitetske MUP -ove, državne agencije za primjenu zakona i veoma značajnu i veliku donaciju za Avganistansku nacionalnu armiju.

Prema njegovim riječima, napravljen je i nacrt sporazuma o konačnom rješavanju statusa nepokretne imovine OS BiH, koji je usaglašen sa NATO i koji će brzo biti u parlamentarnoj proceduri.

OS su imale i čitav niz značajnih projekata na pružanju pomoći civilnim strukturama, od obnove i rekonstrukcije kuća i infrastrukturnih objekata, do podrške i pomoći u slučajevima elementarnih nepogoda, evakuaciji stanovništva,obrazovanju.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general - pukovnik Miladin Milojčić naglasio je izuzetno dobru saradnju sa civilnim strukturama, te posebno istakao doprinos OS kampanji deminiranja, gdje je za 10 odsto premašena planirana površina za deminiranje id 2 300 000 metara kvadratnih.

Milojčić je istakao da helikopterske jedinice OS BiH daju izuzetan doprinos u pomoći civilnim strukturama, posebno u evakuaciji bolesnih, gašenju požara i drugim vanrednim situacijama.

On je podsjetio da su u toku 2009. godine oficiri OS BiH boravili u operaciji ISAF u Afganistanu, a sada je u toku druga rotacija u okviru danskog kontigenta na jugu i prva rotacija sa osam oficira na sjeveru u okviru komande ISAF.

"Takođe, u toku je priprema jedinice koja bi trebala ići u Afganistan. Sa najviših nivoa vlasti u BiH za to imamo načelne saglasnosti", kazao je Milojčić.