BiH
158

Ovo je autobus u kojem su tokom rata u Sarajevu rađeni CT pregledi glave

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i danas se nalazi specijalni medicinski autobus u kojem su tokom rata pacijentima rađeni snimci glave CT skenerom.

Ovaj autobus je za vrijeme rata bio blindiran, a CT-i su rađeni zahvaljujući tome što je autobus bio priključen na jedan od plinskih agregata koje je donirala kanadska vlada.

"Bio je to jedini način da se rade CT-snimci glave, zbog stalnih nestanaka struje, vode..., te budući da Radiologija nije radila. Autobus je bio ispred zgrade stare hirurgije i bio je zaštićen. Imao je direktnu i neophodnu komunikaciju sa operacionim salama", rekao je za Klix.ba šef Klinike urgentne medicine KCUS-a prof. dr. Zoran Hadžiahmetović, koji je u ratu bio hirurg na Traumatologiji.

Naš sagovornik se prisjetio ratnih dana u kojima su ljekari bili primorani snalaziti se na sve načine kako bi pružili pomoć pacijentima, koji su na klinike stizali i automobilima bez prethodno pružene prve pomoći.

"U to vrijeme smo radili 24 sata, nakon čega smo odmarali 48 sati. Za tih 24 sata bili smo zaduženi za sve i često bismo stajali na nogama i po 20 sati radeći operacije", naveo je prof. dr. Hadžiahmetović, prisjećajući se i nekih od najtežih dana pod opsadom poput masakra na Markalama.

Navodi kako je o svome i radu svojih kolega u ratnim uslovima i pod granatama u Sarajevu držao brojne govore u inozemstvu, pri čemu su tamošnje kolege bile impresionirane uspjesima bh. ljekara.

Autobus u krugu KCUS-a samo je jedan od "svjedoka" toga vremena.