BiH
23

Ovjereno učešće 480 kandidatskih listi sa 4.272 kandidata za opće izbore u BiH

Anadolija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici od ukupno 753 kandidatskih listi za učešće na oktobarskim općim izborima u BiH ovjerila je njih 480. Tako je od ukupno 7.892 kandidata u prvom krugu ovjere potvrđeno njih 4.272, javlja Anadolija. 

Utvrđeno je to na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na općim izborima 2014. godine. CIK BiH je pristupio postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH je za 272 kandidatske liste provjerom utvrdila da sadrže nedostatke i u vezi s tim će politički subjekti čije liste sadrže nedostatke ta državna institucija obavjestiti da u roku od 5 dana da iste otklone.

Centralna izborna komisija BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste političke stranke Demokratska stranka invalida BiH za Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH-Izborna jedinica 523 jer je ta politička stranka za navedeni nivo vlasti ovjerena u okviru koalicije.

"Podsjećamo da je odredbama člana 4.13 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano da politička stranka, koja je član koalicije, ne može za isti organ vlasti učestvovati na izborima kao član druge koalicije ili kao posebna politička stranka", saopćeno je iz CIK-a BiH. 

Rok za konačnu ovjeru kandidata i kandidatskih listi je 8. sugust.

Centralna izborna komisija BiH danas je primila k znanju Informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2012. godinu sa nalazima revizije.