CIK
0

Ovjerene kandidatske liste za izbor delegata za Dom naroda iz ZHK

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Centralna izborna komisija BiH izvršila je ovjeru kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Dostavljeno je sedam kandidatskih listi na kojima se nalazi 12 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovjereno je svih sedam kandidatskih listi i to: kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda Kandidatska lista Hrvatske demokratske zajednice BiH – HDZBiH: Tomislav Mandić, Helena Lončar, Dario Knezović, zatim Kandidatska lista Hrvatske stranke prava BiH: Branko Ćorluka, Viktor Kvesić, Kandidatska lista Ante Pavlović: poslanik Ante Pavlović, Kandidatska lista Stipe Šakić: poslanik Stipe Šakić, Kandidatska lista Hrvatske demokratske zajednice 1990 – HDZ 1990: Milenko Bandur, Ivica Gašpar, Borka Herceg- Lukenda.

CIKBiH ovjerio je i Kandidatsku listu iz reda bošnjačkog naroda: Kandidatska lista Narodne stranke Radom za boljitak Mukadesa Anadolac te Kandidatska lista iz reda srpskog naroda: Kandidatska lista Narodne stranke Radom za boljitak Slobodan Tomić.

Centralna izborna komisija BiH je izvršila provjeru i ovjeru kandidata za učešće na prijevremnim izborima za načelnika Općine Mrkonjić- Grad, koji će biti održan u nedjelju, 8. maja 2011.

Ovjerena su dva kandidata, a žrijebom je danas utvrđen i redoslijed kandidata na glasačkom listiću i to: Ljubinko Tomić- Srpska demokratska stranka i Divna Aničić Divna - Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

U skladu sa članom 15.8 stav (2) Izbornog zakona BiH izabrani član organa vlasti na svim nivoima dužan je da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnese izvještaj o imovinskom stanju u roku od 30 dana nakon isteka mandata na koji je izabran.

Zbog nedostavljanja izjava o imovinskom stanju u zakonom predviđenom roku, a nakon prestanka mandata u mandatnom periodu 2006.-2010., Centralna izborna komisija BiH je izrekla novčanu kaznu od 300 KM Refiku Avdiću, Anti Bošnjku, Milenku Brkiću, Sabahudinu Delaliću, Viktoru Lasiću, Sanijeli Ljubić, Ivanu Paponji, Mati Pavkoviću, Mehmedu Suljkanoviću, Muharemu Serbezovskom, Muradifu Šariću, Žarku Šantiću i Zijadu Tvici.