BiH
0

Ove subote u Vilsonovom šetalištu šetnja u borbi protiv raka dojke

Klix.ba
U subotu, 5. oktobra, u 12.00 sati u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu počinje šesta humanitarna akcija pod nazivom "Race for the cure", čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Očekuje se da će događaju, koji će se održati kod mosta Ars Aevi, prisustvovati pet hiljada osoba iz cijele BiH.

Svake godine, događaju u Sarajevu prisustvuju i žene koje su preživjele bolest, kao i predstavnici 25 udruženja iz BiH koja se bave ovom problematikom. Tog dana se slavi život i upozorava na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke.

U BiH ne postoji jedinstveni registar za rak dojke, ali procjenjuje se da svake godine preko 1.300 žena oboli od te bolesti, a oko 500 njih izgubi borbu za život. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena u BiH, a prema nekim procjenama svaka osma žena će oboljeti od raka dojke. Ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, procenat izlječenja je 95 posto.

Sva sredstva prikupljena tokom projekta utrošit će se za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH (koja se ogleda u materijalu za vježbanje i prvim prsnim protezama te brošurama i kremama) kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim djelovima zemlje (godišnje se obavi oko 700 pregleda pokretnim mamografima u ruralnim predjelima zemlje).

"Race for the cure" je već dobro poznat projekt u BiH, koji se još održava u još 140 gradova širom svijeta, na kojem učestvuju milioni građana, a čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke i prevencija bolesti.

Na Vilsonovom šetalištu će se s građanima družiti i zabavljati ih Maya Sar, Majid Hećimović i drugi vokalno instrumentalni sastavi. Bit će podijeljene brojne nagrade za udruženja i žene koje su preživjele bolest, te drugi pokloni za građane koje su obezbijedili sponzori događaja.