BiH
0

Ove sedmice šest suđenja u Haškom sudu

FENA
Haag
Haag
U Haškom tribunalu bit će iduće sedmice nastavljeno šest suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, a u utorak bit će izrečena presuda Žalbenog vijeća bivšem zamjeniku komandanta i načelnika Glavnog štaba Armije R Bosne i Hercegovine Seferu Haliloviću.

U presudi od 16. novembra 2005., Sudsko vijeće je oslobodilo krivice Halilovića po svim tačkama optužnice koje se odnose na njegovu komandnu odgovornost za ubistva koja su počinili pripadnici snaga Armije RBiH u selima Grabovica i Uzdol, na području Jablanice i Prozora u Hercegovini, u septembru 1993.

Tužilaštvo je 16. decembra 2005. podnijelo najavu žalbe na presudu, a 1. marta 2006. podnijelo je žalbeni podnesak.

Od ponedjeljka će biti nastavljeno suđenje jednom od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika koji su optuženi za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu od 1. marta do 30. septembra 1998.

Od utorka bit će nastavljeno i suđenje bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu 1999.

Zajedno s Milutinovićem, optuženi su i bivši potpredsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović i generali vojske i policije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić. Tokom sedmice suđenje bit će nastavljeno i bivšem komandantu Glavnog štaba Armije RBiH Rasimu Deliću, optuženom za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje hrvatskih i srpskih zarobljenika između 1993. do 1995. u BiH.

Proces u ponedjeljak bit će nastavljen i Jadranku Prliću i petorici visokih funkcionera hrvatske tzv. "Herceg-Bosne", koji su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.

U haškoj sudnici narednih dana bit će i i bivši oficiri Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević.

Također će suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i bivšem inspektoru u jedinici za osiguravanje predsjednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom biti nastavljeno tokom sedmice.

Boškoski i Tarčulovski su optuženi za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. augusta 2001. u selu Ljuboten, sjeverno od Skoplja.