BiH
0

Ove sedmice: Presude Nisetu Ramiću i Momčilu Mandiću

Sarajevo-x.com/BIRN
Ove sedmice pred Sudom BiH bit će izrečene dvije presude za ratne zločine. Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u utorak i srijedu, 16. i 17. jula, sudije će izreći presude Nisetu Ramiću i Momčilu Mandiću.

Nakon sedam mjeseci suđenja, Sud će izreći presudu Nisetu Ramiću, koji je priznao krivicu za ubistvo četiri i ranjavanje jedne osobe u selu Hlapčevići kraj Visokog u junu 1992. godine. Tužilaštvo mu stavlja na teret ranjavanje još jedne osobe, što Ramić negira.

Odbrana i optuženi izjasnili su se da kaznu od 10 godina zatvora smatraju pravednom, dok se Tužilaštvo nije izjasnilo o visini kazne.

Sud BiH će sljedećeg dana, u srijedu 17. jula, izreći presudu Momčilu Mandiću, bivšem ministru pravde u vladi Radovana Karadžića. Tužilaštvo je tražilo dugotrajnu kaznu smatrajući ga odgovornim za osnivanje i rad logora u dijelovima Sarajeva koji su bili pod srpskom kontrolom te na području Foče u toku 1992. godine. Također, Tužilaštvo smatra da je Mandić predvodio napad na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH u aprilu iste godine.

Mandić i njegova Odbrana negiraju ove navode i očekuju oslobađajuću presudu.

U ponedjeljak i utorak, 16. i 17. jula, kraju će biti privedeno suđenje bivšem komandiru Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kreševu Kreši Lučiću. Tužilaštvo BiH ga tereti da je tokom 1993. godine učestvovao u nelegalnom hapšenju i zatvaranju civila, njihovom ispitivanju i mučenju u logorima na području Kreševa.

U ponedjeljak bi Odbrana trebala saslušati dodatne svjedoke, a u utorak će biti održana statusna konferencija na kojoj će se, na prijedlog Tužilaštva, raspravljati o prihvatanju činjenica utvrđenih presudama Tribunala u Haagu.

Suđenje Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, bivšim pripadnicima Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nastavlja se 16, 18. i 20. jula.

Božića, Blagojevića, Zarića i Živanovića Tužilaštvo BiH tereti da su 13. i 14. jula 1995. godine stražarili ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu, te učestvovali u maltretiranju, premlaćivanjima i ubistvima Bošnjaka prisilno zatvorenih nakon pada Srebrenice.

Suđenje jedanaestorici bosanskih Srba optuženih za genocid u Srebrenici nastavlja se naredne sedmice – u srijedu i četvrtak, 18. i 19. jula – za kada je najavljeno unakrsno ispitivanje, putem videolinka, Roberta Frankena.

Franken je jedan od komandanata Holandskog bataljona UNPROFOR-a koji je bio stacioniran u Potočarima 11. jula 1995. godine. Tužilaštvo je tokom iznošenja dokaza pročitalo njegov iskaz koji je dao u Haagu.

U utorak i petak, 17. i 20. jula, nastavlja se suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem zapovjedniku Četvrte bojne Vojne policije HVO-a koji se tereti za zločine na području Srednje Bosne tokom 1993. godine.

Željko Lelek, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u Višegradu tokom 1992. godine, pojavit će se pred Sudom BiH u utorak, 17. jula, za kada je predviđen nastavak ispitivanja svjedoka Odbrane.

Suđenje se 18. jula nastavlja i Zdravku Mihaljeviću Pijuku, bivšem pripadniku HVO-a optuženom za zločine u Kiseljaku, te Prijedorskoj četvorki (17. jula) i Mitru Raševiću i Savi Todoviću (20. jula). Na ovim suđenjima u toku je iznošenje dokaza Tužilaštva.