Upravniku logora Branku Vlači
10

Ove sedmice počinje suđenje za zločine u Vogošći

Klix.ba
Zloglasni "Bunker kod Sonje"
Zloglasni "Bunker kod Sonje"
Pred Sudom BiH ove sedmice počet će suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine počinjene 1992. godine u Vogošći.

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, u srijedu, 23. januara, počet će suđenje Vlači, bivšem upravniku logora “Bunker”, “Sonja”, “Planjina kuća” i “Nakina garaža”, optuženom za učešće u ubijanju, mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Ove sedmice bit će nastavljeno izvođenje završnih riječi na suđenjima za zločine počinjene u Zvorniku, Sarajevu i na Korićanskim stijenama. Odbrana Slobodana Grujića, optuženog za zločine u Zvorniku, iznijet će završnu riječ u petak, 25. januara. Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da se Grujiću izrekne osuđujuća presuda.

Tog dana, ali i u četvrtak, 24. januara, nastavit će se izvođenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama. Prvostepenom presudom Janković je osuđen na 27 godina, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina zatvora.

Odbrana Veselina Vlahovića zvanog Batko, koji je optužen za zločine počinjene u Sarajevu, u utorak i četvrtak, 22. i 24. januara, nastavit će sa iznošenjem završne riječi.

Istog dana održat će se statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine počinjene u Bugojnu. Prvostepenom presudom iz 2011. godine, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo, Gasal je osuđen na šest, a Dautović na 13 godina zatvora, dok je Kukavica oslobođen optužbi.

Za četvrtak je zakazano i ročište na kojem će biti razmatrane mjere zabrane za Zorana Marinića, koji je optužen za zločin počinjen u Busovači 1993. godine.

U ponedjeljak, 21. januara, nastavit će se suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine počinjene u Bratuncu, a dan kasnije će se pred sudijama pojaviti Oliver Krsmanović, koji se tereti za zločine u Višegradu, te Najdan Mlađenović i Savo Živković, optuženi za zločine počinjene u Bratuncu.

Istog dana, Odbrana Seada Menzila, kojem se sudi zajedno sa Fikretom Planinčićem, Rasimom Lišančićem i Mirsadom Vatračem za zločine počinjene u selu Sredari (Kotor-Varoš), pozvat će novog svjedoka.

U srijedu i četvrtak nastavit će se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Nastavak suđenja Zemiru Kovačeviću za zločin počinjen u Bosanskom Brodu, te Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene u Čajniču, planiran je za srijedu.

Suđenja Željku Jukiću, za zločine u Prozoru, i Nihadu Bojadžiću, za zločine u Jablanici, zakazana su za četvrtak, a za petak Predragu Prošiću, koji se tereti za zločine u Sanskom Mostu, te Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak i utorak nastavit će se obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.