21.01.2013. u 02:10

Ove sedmice počinje suđenje za zločine u Vogošći

Pred Sudom BiH ove sedmice počet će suđenje Branku Vlači, optuženom za zločine počinjene 1992. godine u Vogošći.

Ove sedmice počinje suđenje za zločine u Vogošći

Zloglasni "Bunker kod Sonje"

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, u srijedu, 23. januara, počet će suđenje Vlači, bivšem upravniku logora “Bunker”, “Sonja”, “Planjina kuća” i “Nakina garaža”, optuženom za učešće u ubijanju, mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Ove sedmice bit će nastavljeno izvođenje završnih riječi na suđenjima za zločine počinjene u Zvorniku, Sarajevu i na Korićanskim stijenama. Odbrana Slobodana Grujića, optuženog za zločine u Zvorniku, iznijet će završnu riječ u petak, 25. januara. Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da se Grujiću izrekne osuđujuća presuda.

Tog dana, ali i u četvrtak, 24. januara, nastavit će se izvođenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama. Prvostepenom presudom Janković je osuđen na 27 godina, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina zatvora.

Odbrana Veselina Vlahovića zvanog Batko, koji je optužen za zločine počinjene u Sarajevu, u utorak i četvrtak, 22. i 24. januara, nastavit će sa iznošenjem završne riječi.

Istog dana održat će se statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine počinjene u Bugojnu. Prvostepenom presudom iz 2011. godine, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo, Gasal je osuđen na šest, a Dautović na 13 godina zatvora, dok je Kukavica oslobođen optužbi.

Za četvrtak je zakazano i ročište na kojem će biti razmatrane mjere zabrane za Zorana Marinića, koji je optužen za zločin počinjen u Busovači 1993. godine.

U ponedjeljak, 21. januara, nastavit će se suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine počinjene u Bratuncu, a dan kasnije će se pred sudijama pojaviti Oliver Krsmanović, koji se tereti za zločine u Višegradu, te Najdan Mlađenović i Savo Živković, optuženi za zločine počinjene u Bratuncu.

Istog dana, Odbrana Seada Menzila, kojem se sudi zajedno sa Fikretom Planinčićem, Rasimom Lišančićem i Mirsadom Vatračem za zločine počinjene u selu Sredari (Kotor-Varoš), pozvat će novog svjedoka.

U srijedu i četvrtak nastavit će se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Nastavak suđenja Zemiru Kovačeviću za zločin počinjen u Bosanskom Brodu, te Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene u Čajniču, planiran je za srijedu.

Suđenja Željku Jukiću, za zločine u Prozoru, i Nihadu Bojadžiću, za zločine u Jablanici, zakazana su za četvrtak, a za petak Predragu Prošiću, koji se tereti za zločine u Sanskom Mostu, te Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak i utorak nastavit će se obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.
(Klix.ba)
Tagovi: zločin suđenje


Komentari na članak - Ukupno: 2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

Hoćel ko sudit onom psetu McKenzie-u?

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE