Simulacija elektronskog glasanja
6

Ove mašine će pomoći invalidima da samostalno glasaju

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) i eksperti izbornih sistema danas su predstavili projekt "Unapređenje uslova za lično i samostalno glasanje za bh. građane s invaliditetom", koji će olakšati učešće bh. birača s invaliditetom u izbornom procesu.

Sredstva za projekt osigurala je Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), a za primjenu tehnologije zadužena je Međunarodna agencija za izborne procese "Everyone Counts", čiji su predstavnici istaknuli da im je čast pružiti tehnologiju koja će omogućiti da osobe s invaliditetom glasaju u tajnosti.

"Ova tehnologija može pomoći ljudima sa širim spektrom invalidnosti u BiH. Dakle, pomoću tri mašine osobe s invaliditetom mogu glasati bilo da slušaju audioporuke s kompjutera ili da pritišću dugmad. Osobe koje su potpuno nepokretne također mogu glasati tako što pušu, čime pokreću ovu tehnologiju", rekao je Paul DeGregorio, šef "Everyone Counts" i ekspert za izborne sisteme.

Istakao je da ova tehnologija funkcioniše tako što se priključi na laptop, ali se može spojiti i na štampač da bi se odštampao glasački listić ukoliko to izborni zakon zahtijeva u određenoj zemlji.

Izvršni direktor Udruženja za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo Fikret Zuko najavio je da će ovu tehnologija već sutra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo moći isprobati svi bh. građani, a posebno osobe s invaliditetom.

Osim u Sarajevu simulacija elektronskog glasanja bit će održana u petak u Banjoj Luci.

"U BiH do sada se ne zna tačan postotak koliko je osoba s invaliditetom izlazilo na izbore, ali iz iskustva znam da se radi o veoma malom broju, jer bh. građani s invaliditetom nisu imali takve mogućnosti", ističe Zuko.

Zato naglašava da UN-ova Konvencija za osobe s invaliditetom koja je usvojena 2006. godine, a koju je BiH ratifikovala prije dvije godine u članu 29. između ostalog obavezuje države da osigura osobama s invaliditetom učešće u javnom i političkom životu pod jednakim uslovima kao i za druge građane.

To podrazumijeva da se mogu baviti politikom, učestvovati u izbornim procesima, da mogu biti birani i da mogu birati, da su im izborna mjesta, kao i glasački listići pristupačni i da osoba s invaliditetom može samostalno glasati bez pomoći druge osobe, što znači da je tajnost izbora zagarantovana.

Nakon simulacije izbora, tokom implementacije projekta će se razviti politike i procedure te dostaviti relevantnim organima.

"Kada završimo analizu šta smo postigli pristupit ćemo izradi rješenja i prijedloga, koje ćemo uputiti nadležnim strukturama vlasti da donesu zakone i druge propise, koji će i u BiH omogućiti da se može glasati elektronski, pri čemu bi bila omogućena elektronska pomagala. Nadamo se da će nam za naredne opšte izbore izborno zakonodavstvo to omogućiti", kazao je Zuko.

Osim Udruženja za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo na ovom projektu usko sarađuju Centralna izborna komisija BiH, Vijeće organizacija osoba s invaliditetom Federacije BiH i Koordinacioni odbor invalida Republike Srpske.