Sarajevo
0

Ove godine upitan rad bazena na Bentbaši

Sarajevo-x.com
Nedostatak finansijskih sredstva ove godine je doveo u pitanje rad otvorenih bazena na Bentbaši, koji su tokom prošle sezone poslovali sa blizu 50 hiljada maraka gubitka.

Direktor bazena Džemo Šurković za ovakvo stanje krivi gradske i općinske vlasti koje imaju 'maćehinski odnos' prema ovom bazenu.

"Vlasti u Sarajevu, umjesto finansijske podrške najstarijem i najpoznatijem kupalištu u gradu, odlučile su se dati grant potpuno novom bazenu izgrađenom na Otoci. U njegovu izgradnju je uloženo nekoliko miliona maraka, kupanje za posjetioce i škole plivanja su visoko naplaćuju, pa bez obzira na sve to, novčana pomoć se usmjerava tamo, a ne bazenima koji imaju finansijskih poteškoća ", ogorčen je Šurković.

On podsjeća da je bazen u Starom Gradu prošle godine u jeku sezone kupanja bio prisiljen zatvoriti svoja vrata prije vremena, zbog prokopa ulica u blizini bazena te čišćenja korita Miljacke. Ovi radovi su onemogućili redovno održavanje čistoće vode, što je naposljetku dovelo do sve manje posjećenosti na bazenima.

Eventualnom obustavom rada bazena, bit će ugrožena i besplatna škola plivanja koja se organizira svakog ljeta. Konačan odgovor o tome da li će bazeni na Bentbaši ove godine staviti ključ u bravu bit će poznat nakon sastanka uprave bazena sa općinskim vlastima u Starom Gradu te nadležnim gradskim i kantonalnim institucijama.