BiH
0

Ove godine počinje izgradnja fabrike šećera u Brčkom

FENA
Predstavnici SCO i Agrana grupa danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu objavili početak jednog od najvećih industrijskih projekata u posljednjih nekoliko decenija u BiH za koji kažu da će označiti prekretnicu u strateškom razvoju prehrambene industrije ove zemlje u veoma bitnoj industrijskog grani – proizvodnji šećera.

"Radi se o fabrici šećera koja će biti izgrađena na lokaciji u Brčkom i integrirana s Fabrikom ulja Bimal", kazao je predsjednik Uprave SCO Grupe i generalni direktor Bimala d.d. Ilija Studen. Kapacitet fabrike projeciran je na 150.000 tona što je čini, kako je istakao, najvećom fabrikom šećera u regiji.

Ukupna investicija iznosi oko sto miliona KM, početak izgradnje fabrike je ove godine, a početak proizvodnje u drugoj polovini 2007.

U novoj fabrici će biti zaposleno između 150 i 200 radnika. Imat će zadatak da pokriva tržište BiH, ali će biti kao i Bimal, izvozno orijentirana. BiH troši godišnje stotinjak hiljada tona šećera, kapacitet nove fabrike bit će više od 150.000 tona, pa će i novi proizvodni pogon biti i izvozno orijentiran.

"Integracijom fabrika šećera i ulja u Brčkom nastaje najveći agroindustrijski kompleks u ovoj regiji", naglasio je Studen.

Fabrika će proizvoditi šećer iz sirovine koja dolazi sa svjetskog tržišta, iz sirovog šećera pošto proizvodnja šećerne repe prestaje u sljedećim godinama u ovim područjima.

SCO i Agrane grupe su svoju odluku bazirali na opširnoj dvogodišnjoj makro i mikroekonomskoj analizi koja je potvrdila mišljenje da industrija šećera u BiH može funkcionirati na ekonomski opravdan način.

Termin za početak ove "green field" investicije nije slučajan uzimajući u obzir EU odluku koja će dovesti do promjena u industriji šećera na nivou Evropske unije.

Predsjednik Uprave Agrana Johann Marihart je kazao da su zemlje Jugoistočne Evrope, a posebno zapadnog Balkana, tradicionalno veoma bitno tržište za Agranin izvoz šećera.

SCO i Agrana grupe će imati po 50 posto udjela u ovoj zajedničkoj investiciji.