Dugoročnija prognoza
0

Ove godine ljeto i u oktobru

SRNA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Septembar će biti topliji od višegodišnjih prosjeka temperature u tom mjesecu, a nastavak ljeta predviđa se i za dio oktobra - podaci su Evropskog centra za srednjoročne i dugoročne vremenske prognoze.

Član Komisije za klimatske promjene u BiH meteorolog Nebojša Kuštrinović rekao je Srni da anticiklon koji uslovljava visoke temperature dominira većim dijelom Evrope, tako da će i avgust biti jedan od toplijih u istoriji.

Prema njegovim riječima, u noći sa subote na nedjelju, 22. na 23. avgust, preko centralnih i istočnih dijelova BiH doći će do prolaznog naoblačenja, uz mjestimičnu kišu, a ponegdje i do pljuskova sa grmljavinom.

Kuštrinović je dodao da se u nedjelju, 23. avgusta,  očekuje nova stabilizaciju vremenskih prilika, te da će sljedeće sedmice jutra biti prijatna, a dnevne temperature kretaće se oko 30 stepeni Celzijusovih.

On je upozorio na izraženo ultra-violetno zračenje u periodu od 10.00 do 16.00 sati, te kao posebno nepovoljnu naveo izuzetno visoku koncentraciju polena ambrozije, koja je izraženija tokom suvih ljetnjih dana.

Prema njegovim riječima, alergične i osobe osjetljive na polen ambrozije trebaju izbjegavati izlazak napolje u prijepodnevnim satima, kada je koncentracija polena najjača.