BiH
83

Ove godine gradnja podzemne garaže kod sarajevske Vijećnice?

Piše: I. P.
Ako je suditi prema posljednjim aktivnostima u Općini Stari Grad Sarajevo, početak i kraj gradnje podzemne garaže i trga prekoputa Vijećnice mogao bi se desiti ove godine.

Naime, iz Općine kažu da je u toku priprema potrebne dokumentacije za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a planirano je da tender bude raspisan u prvoj polovini narednog mjeseca.

Projektantska procjena vrijednosti ove investicije je blizu šest miliona KM bez PDV-a, ali se mora računati i na moguća odstupanja, tačna vrijednost projekta bit će poznata nakon provođenja tenderske procedure i izbora izvođača, potvrđeno je iz Općine za Klix.ba.

Također, postoji mogućnost da se od Općinskog vijeća Stari Grad zatraži saglasnost za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod komercijalnih banaka.

Trenutno se na posebnom računu Općine nalazi blizu 4,3 miliona KM namijenjenih gradnji garaže. Novac je sakupljen 2015. godine i to prodajom dijela općinskih poslovnih prostora (Velefarmacija).

"Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića planirana je u toku ove godine, ali o rokovima je u ovom trenutku nemoguće govoriti jer zavise od završetka tenderske procedure. Kada se izabere izvođač, bit će preciziran početak i završetak radova. Planirano je da gradnja bude završena ove godine", kazali su iz Općine.

Prema izloženom planu koji je predstavljen 2013. godine, garaža će se prostirati na površini od 3.500 kvadratnih metara sa dvije etaže kojima će se ostvariti površina od 5.000 kvadrata sa 155 parking mjesta. Nadzemni dio je zamišljen kao trg i dječije igralište.

Tadašnja procjena radova iznosila je 5,7 miliona konvertibilnih maraka.