Šestoaprilska nagrada
0

Ove godine bez pojedinačnih nagrada

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2009. godini. Za Odluku je glasalo 17 vijećnika, pet vijećnika (SDA) je bilo protiv, a tri suzdržana.

Ove godine neće biti dodijeljena pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva. Nijedan predloženi kandidat nije dobio sedam ili više glasova, tako da niko od predloženih nije dobio potrebnu većinu glasova, kazala je predsjedavajuća Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Lidija Korać.

Na javni poziv objavljen u sredstvima informiranja pristiglo je 29 prijedloga i pet podrški prijedlozima za 17 kandidata. Za pojedinačnu nagradu pristiglo je 12 prijedloga (četiri su bila potpuna). Jedan prijedlog je pristigao za grupnu nagradu te četiri za dodjelu kolektivne nagrade (tri su bila potpuna), pojasnila je Korać.

Naglasila je da se "mora otvoriti pitanje same Odluke Gradskog vijeća o uvjetima za dodjelu Šestoaprilske nagrade, jer na način na koji je sada postavljena i uvjeti koji sada propisuju vrlo nedvosmisleno i jasno ukazuju da je neke stvari potrebno mijenjati".

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade održat će još jednu sjednicu i u tom pravcu će pokrenuti inicijativu i dati konkretne prijedloge da se ova odluka koja propisuje uvjete za dodjelu Šestoaprilske nagrade izmijeni u pravcu da ne dođemo u situaciju, kao što je to ove godine, da prvi put od dana dodjeljivanja nemamo pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu, kazala je Korać.

Dobitnik grupne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2009. godini je Grupa koja je dala doprinos rezultatima u košarkaškom sportu u okviru Univerzitetsko sportskog društva (USD) Bosna.

U sastavu grupe su: Hasan Balić, Sulejman Begović, Predrag Benaček, Sabahudin Bilalović, Ferid Bešlagić, Emerik Blum, Boško Bosiočić, Nedžad dr. Brkić, Zdravko Čečur, Mirza Delibašić, Sead Dervišević, Emin Dukatar, Anto Đogić, Sjepen Grubnić, Sabit Hadžić, Rusmir Halilović, Nihad Izić, Zijo Kadić, Zlatan Karavdić, Ibro Krehić, Milorad Krunić, Rođeni Krvavac, Ekrem Kulenović, Duško Marković, Mirsad Milavić, Vojo Milijaš, Husein Morankić, Sokrat Morait, Nedžad dr. Mujić, Sejdalija Mustafić, Emir Mutapčić, Mladen Ostojić, Dževad dr. Pašić, Ivica Pekić, Svetislav Pešić, Tomo Petrić, Mustafa Pirija, Draško Prodanović, Ratko Radovanić, Bruno Sočo, Redžep Stublaku, Sulejman Suljić, Miralem Šabović, Bogdan Tanjević, Jovo Terzić, Uglješa Uzelac, Žarko Varajić, Novak Vasojević, Blagoje Vesković, Boro Vučević, Vukaših Vukalović i Ljubo Zorić.

Vijećnici SDA su tokom diskusije istakli da su protiv toga da se grupna Šestoaprilska nagrada dodijeli ovoj grupi.

Smatramo da dio Grupe predloženih kandidata ne zaslužuju Šestoaprilsku nagradu, jer nisu bili u Sarajevu i nisu dali doprinos odbrani i razvoju Sarajeva a neki su bili i u najvišim organima vlasti susjednih država koje su učestvovale u agresiji na BiH, kazao je, između ostalog, Sead Srna, vijećnik SDA.

Dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2009. godini je Javna naučna ustanova Institut za istoriju Sarajevo. Ovaj institut ostvario je značajne rezultate u svom 50-godišnjem radu na razvoju historijske nauke i proučavanju historije grada Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja Plaketa Grada Sarajeva. Dobitnik Plakete Grada Sarajeva je Radio- televizija Federacije BiH, Politički magazin 60 minuta.

Za ovu odluku je glasalo 19 vijećnika, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Nagrade će uručiti gradonačelnik Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum gradonačelnika u urbanoj održivoj energiji te usvojilo Program obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.