BiH
0

Ovacije za bosanske piramide u Sloveniji, Maleziji i Srbiji

FENA
Priču o uzbudljivom otkriću bosanskih piramida neumorno, na četiri kontinenta, promovira osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i član ruske Akademije prirodnih znanosti dr. Semir Osmanagić.

Samo u posljednjih mjesec dana gostovao je na univerzitetima i javnim tribinama u Sloveniji, Maleziji, Srbiji, SAD-u i BiH. Ovacije na kraju predavanja pronalazača piramida u prepunom Cankarjevom domu u Ljubljani, Dolenjskem muzeju u Novom Mestu i HKC-u u Mariboru najbolji su pokazatelj šta Slovenci misle o otkriću prvih evropskih piramida.

Studenti i profesori Univerziteta Lim Kok Wing iz Kuala Lumpura su dočekali Osmanagića s crvenim tepihom i muzikom, a ispratili oduševljenjem i željom da se pridruže mladima iz čitavog svijeta na Međunarodnoj radnoj akciji volontera "MRAV Bosanske piramide 2010".

Istu reakciju imali su i 350 profesora i studenata Swinburne Univerziteta u Kuchingu u Maleziji.

Predavanja u Kongresnoj dvorani beogradskog "Sava" centra te Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu su označili i formiranje volonterske brigade za dolazak u Visoko.

Slično je bilo i na predavanjima u A.R.E. centru u Houstonu i visočkoj gimnaziji.

Vodeći mediji ovih zemalja detaljno izvještavaju o Osmanagićevoj posjeti. Magija arheoloških istraživanja, novootkrivene piramide u Kini, Peruu, Guatemali, Kanarima, Mauricijusu, Italiji i naravno svi detalji projekta Bosanske doline piramida redovno "prikuju" sve posjetioce ovih višesatnih predavanja za sjedišta.

Svima postaje jasno da se udžbenici historije moraju ponovo pisati. Finansirajući osobno ove prezentacije i putovanja, Osmanagić će i u budućnosti nastaviti popravljati loš imidž BiH koji vlada u svijetu.

Umjesto slika nasilja, ratnih kriminalaca i korupcije, Osmanagić govori o arheologiji i zaštiti kulturnog naslijeđa, o prostorima Balkana kao jednoj od kolijevki čovječanstva, o dolasku mladih na radne akcije u Visoko, unapređenju turističke infrastrukture, novom entuzijazmu i druženju u vezi s projektom koji je puno više od arheologije i pri tome poziva turiste iz čitavog svijeta da posjete BiH, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.