BiH
0

OV Općine Novo Sarajevo protiv prijedloga da se dio "Huma" pretvori u objekt zatvorenog tipa

FENA
Vijećnici Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo glasali su danas na vanrednoj sjednici protiv prijedloga koji je 9. februara donesen na Vladi Kantona Sarajevo, a prema kojem se Ministarstvo pravde KS-a zadužuje da uime KS-a od Vlade FBiH traži ustupanje jednog dijela Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine "Hum" koji bi se adaptirao te osposobio za prijem optuženih maloljetnika.

Tako bi "Hum" dijelom bio ustanova zatvorenog tipa u koji bi bili smješteni maloljetnici osumnjičeni ili optuženi za izvršenje teških krivičnih djela.

U višesatnoj diskusiji, predstavnici sva četiri savjeta mjesnih zajednica Pofalići I i II, Velešići i Gornji Velešići oštro su se usprotivili ovakvom zahtjevu i načinu rješavanja problema maloljetničkih prijestupnika.

"Razlozi su višestruki. U vrijeme kada se gradio "Hum" Pofalići nisu bili toliko naseljeno mjesto. Danas su oni grad za sebe a njegovi stanovnici se svakodnevno susreću s problemima koje izazivaju štićenici "Huma". Savjet roditelja i učenika OŠ "Pofalići" su me ovlastili da iznesem taj problem pred Vijeće", kazao je direktor škole Safet Dizdar.

Istog mišljenja su i ostali vijećnici koji smatraju da dovođenje "kriminalaca" u "Hum" može samo štetiti građanima Općine Novo Sarajevo, ali i dosadašnjim štićnicima ove ustanove.

"Odluka Vlade KS-a o "Humu" je ishitrena i nije pravo rješenje", smatra načelnik Općine Nedžad Koldžo koji je dodao da za reorganizaciju "Huma" nema niti tehničkih mogućnosti.

Vijećnici su podsjetili da već desetak godina zahtijevaju dislociranje "Huma" u vangradska područja čime bi, kako tvrde, njihova djeca i imovina bili sigurniji.

"Učiniti "Hum" objektom zatvorenog tipa odluka je onih koji ne poznaju struku i mogućnosti. Katastrofa je da niko od nadležnih iz KS-a i ostalih nivoa vlasti nije danas došao da razgovaramo o ovom problemu. To samo dokazuje da se Zakon o lokalnoj samoupravi ne poštuje u Kantonu Sarajevo", kazao je općinski vijećnik i predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević.

Zaključci s pete vanredne sjedice Općinskog vijeća Novo Sarajevo bit će proslijeđeni Vladi KS-a te Vladi FBiH u čijoj je nadležnosti Zavod "Hum".