BiH
0

Otvoreno šehidsko spomen-obilježje u zeničkom naselju Tetovo

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na mjesnom mezarju u zeničkom prigradskom naselju Tetovo danas je povodom obilježavanja Dana šehida otvoreno šehidsko spomen-obilježje za 14 šehida.

Otvaranju je prisustvovao je veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, mještana mjesne zajednice Tetovo, te brojne zvanice.

Predsjednik građevinskog odbora Amer Alić bio je jedan od boraca koji je preživio ono što njegovi saborci iz rova nisu.

"Dvadeset godina je prošlo i nismo našli načina da se ovo obilježi. Ovo je jedinstven objekt koji šuti, a mnogo govori. Ponosan sam što sam i ja bio borac sa ovim mojim drugovima, što smo zajedno bili u rovu i ovo mi je satisfakcija za ono što su oni učinili. Ovo njima ne treba, ali će trebati njihovoj djeci, koja će u ovome vidjeti opomenu i upozorenje", izjavio je Alić.

Izgradnja spomen-obilježja trajala je godinu dana, a novčana sredstva su prikupljena od mještana džemata Tetovo, te jednim dijelom od zeničkih privrednika.

Imam džemata Tetovo Vedad ef. Arnautović kazao je da je ovo opomena za sve generacije koje dolaze.

"Izgradnjom ovog kompleksa se dokazuje da najhrabriji sinovi Bosne i Hercegovine neće biti zaboravljeni i ako se na svaki način žele izbrisati tragovi krvavog dešavanja u BiH. Ova spomen-obilježja su vječiti zapisi stradanja u Bosni i Hercegovini", kazao je Arnautović.

Spomen-obilježje je svečano otvorila Muniba Skomorac, majka najmlađeg šehida Tetova, Edina Skomorca.

Ispred spomen-obilježja se nalazi knjiga na kojoj su ispisana imena šehida.