Velika pomoć oboljelima
2

Otvoreno savjetovalište za dijabetes u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je u Domu zdravlja Tuzla otvoreno savjetovalište za dijabetičare. Cilj savjetovališta je da dobro osmišljenim obrazovnim programima i tretmanima pomogne osobama koje boluju od dijabetesa ili predijabetesa, kako bi unaprijedili svoje znanje o bolesti te smanjili rizike od dugoročnih komplikacija.

"Savjetovanje će organizovati kompetentni zdravstveni radnici na osnovu procjene pacijenata i prilagodbom prehrambenim i medicinskim potrebama pacijenata", ističe prim. dr. Šemsa Alajbegović.

U adaptaciju prostorija u Domu zdravlja uloženo je 15.000 KM, a novac je donirala farmaceutska kompanija Novo Nordisk.

"Zadovoljstvo nam je da na Dan borbe protiv dijabetesa možemo promovirati veoma važan projekt, koji za cilj ima brigu o našim najmlađim, a u kojem učestvuju dva ministarstva, Kantonalni zavod za javno zdravstvo i farmaceutska kompanija Novo Nordisk", istakla je ministrica zdravstva Nada Pavlović Čalić.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a ustanovila ga je Međunarodna federacija za dijabetes. Od 2007. godine je uvršten i u kalendar Ujedinjenih nacija i od tada se obilježava u cijelom svijetu.