Veliko Polje na Igmanu
1

Otvoreno Regionalno okupljanje elitnih policijskih jedinica

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jutros je u Sarajevu počela konferencija, kojom je označen početak prvog Regionalnog okupljanja elitnih policijskih jedinica", čiji domaćin je Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije.

Centralna tema skupa je "Uloga elitnih policijskih jedinica u borbi protiv terorizma", a prisutni su rukovodioci: Specijalne antiterorističke jedinice Crne Gore, Specijalne antiterorističke jedinice Srbije, Posebne jedinice policije Crne Gore, Specialne enote Slovenije, Odjela za posebne jedinice Makedonije, Jedinice za brzo raspoređivanje Makedonije, Jedinice za obuku i podršku Makedonije, Jedinice za specijalne zadatke "Tigrovi" Makedonije, Zapovjedništva specijalnih policija Hrvatske, Antiterorističke jedinice "Lučko", Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a, Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, Interventno-operativne jedinice Sudske policije FBiH, kao i Jedinica za podršku Brčko Distrikta i kantonalnih MUP-ova. Također, konferenciji prisustvuju Zlatan Bajramović sa FPN Sarajevo i Anes Čengić, načelnik Odjela za borbu protiv terorizma Federalne uprave policije.

U pozdravnom govoru, komandant Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije Ibro Bešlija, između ostalog, je rekao: "Problem terorizma je globalni i kao takav zahtijeva globalni pristup u njegovom rješavanju. Nijedna mu se država ne može samostalno suprotstaviti i zato je naša saradnja od ključne važnosti. Osnovna značajka terorizma je ulijevanje straha građanima. Mi im moramo ulijevati povjerenje. To građani naših zemalja od nas očekuju".

Nakon obraćanja komandanta, počelo je predavanje dr.sci. Vlade Azinovića, docenta na FPN Sarajevo i generalnog sekretara Atlantske inicijative, o temi: "Terorizam 2001 – 2012: Novi izazovi i moguće pouke".

U 12:45 sati na platou Veliko Polje na Igmanu započela je taktičko-pokazna vježba "Kamp 2012" Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije. U 17:30 sati bit će održano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada učesnicima takmičenja u streljaštvu, na strelištu Suhodol.

Također, u ovom će 12. terminu Demo tim, sastavljen od specijalaca iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH demonstrirati upad u objekat, uz upotrebu bojeve municije.