VSTV BiH
0

Otvoreno pismo u povodu izjava Milorada Dodika

FENA
Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u Tuzli članovi tog vijeća odlučili su proslijediti javnosti otvoreno pismo u povodu neprimjerenih izjava Milorada Dodika, premijera Vlade Republike Srpske.

Posljednja izjava premijera Republike Srpske, kojom se kalkulira s nacionalnom i vjerskom pripadnošću sudaca i tužitelja u BiH u kontekstu navodne pristranosti, nije primjerena političkim dužnosnicima, posebno ako se zna da su kroz reformu pravosuđa uloženi ogromni napori kako bi se osigurao princip nacionalne izbalansiranosti kao i principi nezavisnosti, nepristranosti, te stručnosti i odgovornosti sudaca i tužitelja, stoji u otvorenom pismu .

VSTV BiH smatra posebno zabrinjavajućim činjenicu da ova izjava dolazi od visokog političkog dužnosnika koji bi trebao i morao poštovati različitosti u društvu i svojim ponašanjem biti primjer građanima BiH opterećenim tragičnom prošlošću.

Iz VSTV-a ističu da sudci obavljaju svoju funkciju nezavisno, na osnovi zakona i vlastite procjene činjenica i nepristrano, tretirajući sve strane u postupku bez favoriziranja te da neovisnost i nepristranost sudaca, kao i pravosuđa uopće, predstavljaju temelj pravne države koja je osnovni cilj svakog demokratskog društva

Članovi Vijeća su na sjednici raspravljali o izvješćima o radu predsjednika entitetskih vrhovnih sudova i Apelacijskog suda Brčko Distrikta BiH te ocijenili da su prezentirani rezultati rada u izvještajima za 2008. godinu veoma dobri i da se u idućem razdoblju mora nastaviti učinkovito i plansko rješavanje neriješenih predmeta.

Vijeće je razmatralo i pitanje nazočnosti međunarodnih sudaca i tužilaca poslije 31.prosinca 2009. godine, ali nije donijelo zaključak prije no što razmotri Izvješće o održivoj tranziciji registrara i međunarodnoj donatorskoj podršci Sudu i Tužilaštvu BiH u 2009. godini, a koji je pripremila Međunarodna fondacija za pružanje pomoći u oblasti kaznenog prava sredinom ovog mjeseca.

Vijeće je na sjednici donijelo odluke o prekidu mandata Ivi Bradvici, zamjeniku glavnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH i Milici Vukić, sutkinji Općinskog suda u Travniku.