BiH
0

Otvoreno pismo pekara iz Tuzlanskoga kantona

FENA
Pekari Tuzle i Tuzlanskog kantona uputili su otvoreno pismo vladama Federacije BiH i Tuzlanskoga kantona i federalnom i kantonalnom resornom ministarstvu, u kojem upozoravaju na teško stanje u pekarskoj industriji.

"Pekarska industrija na području Tuzle i Tuzlanskog kantona u ovom trenutku guši se u gubicima. Nerentabilnost poslovanja uvjetovana je visokom cijenom brašna, energenata i ukupne proizvodnje na jednoj strani, te nametnute zaštitne cijene kruha na drugoj strani. To je dovela veliki broj tuzlanskih pekara u situaciju da razmišljaju o zaustavljanju proizvodnje.

Svjesni smo da proizvodnja u ovakvim okolnostima samo producira nove gubitke, ali smo u proteklim mjesecima vještački održavali poslovanje, vjerujući da će Vlada sa svojim mjerama zaštititi i nas proizvoðače", navodi se u pismu.

Teško stanje u pekarskoj industriji traje već nekoliko mjeseci, odnosno od kolovoza 2007. godine, kada su cijene brašna na tržištu značajno skočile, što je lančano dovelo do rasta cijene kruha i pekarskih proizvoda u većem dijelu Federacije BiH.

Vlada je u tom trenutku, kako bi zaustavila poskupljenje, obećala značajnu intervenciju iz Robnih rezervi (govorilo se o 50 000 tona), plasiranjem na tržište određenih količina pšenice po starim cijenama, što bi pekarima omogućile da održe rentabilnost proizvodnje bez promjene cijena kruha.

U otvorenom pismu koje je u ime pekara potpisao predsjednik Udruženja Samostalnih privrednika Tuzlanskog kantona Nedžad Hukić, ističe se da su pekari, vjerujući u obećanja Vlade, zadržali stare cijene kruha. Pekari sa žaljenjem i zabrinutošću konstatiraju kako mjere koje je poduzela Vlada Federacije BiH intervenirajući sa određenim količinama pšenice iz Robnih rezervi kako bi zaustavila rast cijena kruha na nisu pomogle pekarima u Tuzli i Tuzlanskome kantonu.

"Nije nam jasno zašto nismo uspjeli doći o te pšenice, nego smo morali i dalje nabavljati brašno po visokim cijenama, dok su određena poduzeća dobila pšenicu po nižoj cijeni, ostajući konkurentni na tržištu i potpuno rentabilni, a pekarska industrija u Tuzli osuđena je na propadanje", tvrdi se u pismu.

S obzirom na to da je Vlada objavila informaciju kako je plasirala nekoliko tisuća tona pšenice na tržište Federacije BiH, a pšenica nije došla do tuzlanskih pekara, na ovaj način molimo Vladu da izađe u javnost s informacijom i pojašnjenjem koliko je pšenice iz Robnih rezervi plasirano na tržište FBiH, po kojem kriteriju je pšenica plasirana i kojim poduzeima, te na kraju, zašto tuzlanski pekari koji su zadržali stare cijene kruha nisu dobili pšenicu, a u drugim gradovima gdje je na snazi nova cijena, pšenica je plasirana.

Vlada bi trebala objasniti jesu li njezine intervencije zaista stabilizirale tržište.

Pekari u Tuzlanskoj regiji, kako se navodi u otvorenom pismu, na raspolaganju su da eventualne propuste i greške određenih institucija ili službi na vrijeme zajednički isprave u obostranu korist kako bi pekarska industrija u Tuzlanskoj regiji konačno prestala praviti gubitke, tonući svakodnevno u propast.

Na taj bi način, smatraju pekari, uspješno bio okončan i posao Vlade Federacije, kojoj je bio cilj stabiliziranje tržišta kruha u BiH.

"Objavljivanje traženih informacija pomoći će nam svima i stoga se nadamo da ćete ih što prije i objaviti ili dostaviti na adresu Udruženja, te intervenirati da preostale količine pšenice dođu i do naših pekara", stoji na kraju pisma.