BiH
0

Otvoreno pismo Mladeži HDZ-a 1990 njemačkom ambasadoru u BiH

FENA
U povodu nedavne izjave njemačkoga ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Georga Schumnika da bi u BiH "trebalo stvoriti jednu naciju" otvorenim pismom se oglasila Mladež HDZ-a 1990, koje je potpisao predsjednik te mladeži Danijel Vidović.

"Vaša ekselencijo,

Svojim posljednjim izjavama koje su prenijeli bh. mediji niste samo prešli granicu uvriježenog diplomatskog komuniciranja u zemlji domaćinu nego ste u dobroj mjeri prešli granicu dobrog ukusa, tim više što Vi u Bosni i Hercegovini niste tek "običan" veleposlanik, nego predstavnik jedne prijateljske i u hrvatskom narodu iznimno cijenjene zemlje.

S Vašim sam se u najmanju ruku kontroverznim stavovima imao prigodu upoznati još u siječnju ove godine na konferenciji koja je u Sarajevu organizirana u povodu njemačkog predsjedanja Europskoj uniji. Tada niste bili spremni na argumentiranu raspravu potkrijepljenu činjenicama, nego ste tvrdoglavo, netaktično i djetinjasto pokušavali nametnuti svoje mišljenje.

U svakom slučaju dopustili ste sebi ponašanje kakvo ne priliči jednom veleposlaniku. Vi ste, očito, imali vrlo jasno izgrađeno mišljenje o Bosni i Hercegovini još prije dolaska u ovu zemlju. Pod čijim ste utjecajem stekli takvo mišljenje, nije toliko važno, ali u vašim je nastupima evidentan pečat pojednih akademika iz sarajevske čaršije koji snuju o idealnoj zemlji bez ikakvih razlika, podjela i zavada... Možda se taj san i ostvari u nekom paralelnom svemiru ali na ovoj zemlji – vrlo teško.

Da poznajete ovu zemlju, vjerojatno biste znali da je razmišljanja sličnih Vašemu bilo i mnogo prije Vašeg vremena, u doba imperijalne Austrougarske monarhije. Takve ideje, kao što je poznato, nisu mogle biti realizirane u 19. stoljeću, pa kako onda mislite da budu ostvarene danas, u 21. stoljeću. Da imalo poznajete povijest ove zemlje, i sami biste zaključili da su stavovi kakve zastupate Vi i slični Vama obične gluposti i tlapnje bez ikakve realne osnove.

Vaša ekselencijo, pozivamo Vas stoga da se prestanete baviti fantazijama i da svoj položaj iskoristitite kako bi ova zemlja svojim različitostima u skoro vrijeme mogla obogatiti zajednicu europskih naroda koji su toliko bogati upravo zbog svoje različitosti.

Pomozite da bosanskohercegovački narodi razvijaju odnose međusobnog poštovanja i tolerancije na način da nitko ne radi protiv drugoga, nego da u duhu suradnje približavamo Bosnu i Hercegovinu europskim vrijednostima jer da je Europa zatirala svoje različitosti na način kako biste Vi to htjeli, uvjeren sam da danas ne bi bila to što jest – svjetski uzor demokracije i vladavine prava", stoji u otvorenom pismu predsjednika Mladeži HDZ-a 1990 Danijela Vidovića njemačkome ambasadoru u BiH Georgu Schumniku.