BiH
0

Otvoreno pismo GROZD-a poslanicima Parlamenta Federacije

FENA
Grupa nevladinih udruga okupljena u Građanskom okupljanju za demokratiju (GROZD) uputila je danas otvoreno pismo poslanicima oba doma Parlamenta FBiH u želji da skrene pažnju javnosti na sve češće pokušaje javnog "discipliniranja" poslanika i Parlamenta FBiH od strane Vlade FBiH i predsjednika političkih stranaka.

U pismu se navodi da za posljednju ilustraciju ove ocjene može poslužiti nedavni sastanak premijera Vlade FBiH Nedžada Brankovića sa predsjednicima političkih stranaka koje imaju većinu u Parlamentu.

Oni, smatraju u GROZD-u, žele da im izgubljeno vrijeme nadoknadi Parlament Federacije BiH, usvajajući zakone po žurnom postupku.

"Naš je stav da je politika javna djelatnost koja mora da ima jasno definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve s konkretnim rezultatima. Pošto to nije slučaj sa politikom aktualne Vlade, građani Federacije BiH izgleda imaju Vladu koja će naša očekivanja iz Građanske platforme za izbore 2006. godine ostvariti samo slučajno. Mi hoćemo odgovornost kada se dolazi na vlast i mjerljive rezultate na kraju mandata", poručuju iz GROZD-a.

Stav GROZD-a je da svako ko obavlja ministarsku funkciju treba da ima jasan program sa konkretnim ciljevima šta želi poslići u resoru koji vodi i kada Vlada u cjelini podrži taj projekat kroz svoj program, da preuzme odgovornost za njegovu realizaciju i mjerljive rezultate.

Ljudi koji su prihvatili ministarske funkcije moraju biti kvalificirani i znati šta će raditi u prva tri mjeseca, pola godine, ili tokom čitavog mandata, koji su ciljevi, koji instrumenti, koja su potrebna finansijska sredstva i odakle će ih dobiti, kaže se, između ostalog, u GROZD-ovom pismu.